Bouwcollege: Strategische aanpak vastgoed bij zorginstellingen

Array

Integrale tarieven worden de basis voor de financiering van de gezondheidszorg.
Ook grond en gebouwen zullen in de toekomst daarvan deel gaan uitmaken. Zorginstellingen zijn er daarom bij gebaat strategisch om te gaan met hun vastgoed. Dat stelt het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) in een rapport over de strategische positie van vastgoed in de zorg.

Minister Hoogervorst van VWS ziet het liefst prestatiebekostiging en gereguleerde marktwerking in de gezondheidszorg. Instellingen in de gezondheidszorg zullen daardoor meer vrijheid en verantwoordelijkheden moeten krijgen. Volgens het Bouwcollege betekenen deze ontwikkelingen dat instellingen hun vastgoed met andere ogen gaan bekijken. ‘Sommige zijn hier al helemaal klaar voor, andere nemen een afwachtende houding aan vanwege de grote onzekerheid voor de nabije toekomst’, aldus het Bouwcollege in haar rapport.Zo heeft het Bouwcollege bijvoorbeeld een analyse gemaakt van alle functies van een basisziekenhuis die kunnen worden geclusterd, uitgaande van een onderverdeling in drie ‘schillen’:

1. De hot floor met alle kapitaalintensieve functies die wezenlijk zijn voor de ziekenhuisfunctie, zoals operatiekamers en intensive care.
2. De low care-verpleegafdelingen, waar, naast verzorging, de hotelfunctie vooropstaat.
3. Alle kantoorvoorzieningen, zoals administratie en stafafdelingen.

Vooral de derde ‘schil’ zou volgens het Bouwcollege flexibel moeten zijn en kunnen groeien of krimpen. Voor de AWBZ-sectoren is een vergelijkbare analyse gemaakt. Door de grote verscheidenheid aan doelgroepen/zorgvragers en dito verschillen in ruimtebehoefte en eigendom- of huursituaties liggen eenduidige conclusies minder voor de hand, zo meent het Bouwcollege.

Bron: College bouw ziekenhuisvoorzieningen/ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen