Eenzame mannen hebben hoger risico op hartziekten

Array

Een Amerikaanse studie van de Harvard School of Public Health komt tot het besluit dat mannen die sociaal geïsoleerd zijn en geen hechte banden hebben met familie of vrienden, een verhoogd risico hebben op een hartziekte. De onderzoekers analyseerden gegevens uit de Framingham Heart Study van ruim 3000 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar.

Ze werden tussen 1998 en 2001 onderzocht, waarbij vier signalen van een ontsteking, o.m. de molecule interleukine-6 (IL-6), in het bloed werden gemeten. Hun sociale contacten (familie, vrienden, kerkgemeenschap, verenigingen…) werden op een schaal van 1 (geïsoleerd) tot 4 (sociaal) gerangschikt.
Mannen met de minste sociale contacten bleken de hoogste concentraties van IL-6 te hebben. Bij vrouwen werd geen verschil vastgesteld. Volgens de onderzoekers wijst de hoge concentratie van IL-6 op de ontwikkeling van slagaderverkalking. Een mogelijke verklaring is dat geïsoleerde mannen ongezonder leven (meer vet eten, meer roken, meer alcohol drinken, minder bewegen, enz.) en meer stressproblemen hebben.

Bron: Gezondheid.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen