Mortaliteit na niertransplantatie stijgt bij renale dysfunctie

Array

Renale dysfunctie is een sterke, onafhankelijke risicofactor voor de mortaliteit aan cardiovasculaire complicaties na een niertransplantatie. Dat blijkt uit dit onderzoek onder 1.052 tranplantatiepatiënten.
Renale transplantatiepatiënten hebben een kortere levensverwachting, vooral door cardiovasculaire complicaties (CVCen). De traditionele risicofactoren voor CVCen zijn sowieso prevalent, maar andere risicofactoren waren tot nu toe nauwelijks onderzocht. In de "Assessment of LEscol in Renal Transplantation" (ALERT) trial is gekeken naar de invloed van renale dysfunctie op het cardiovasculaire risico in deze patiëntenpopulatie, in een follow-up periode van 56 jaar.
Een verhoogd creatinine was een risicofactor voor ernstige cardiale complicaties, maar ook voor de overall mortaliteit, echter niet voor beroerte en niet-fataal myocard infarct. Deze invloed was onafhankelijk van andere cardiovasculaire risicofactoren.
Bron: American Journal of Transplantation

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen