Slaap kan volgens onderzoek het geheugen verbeteren

Array

Volgens onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) kan een goede nachtrust bepaalde triggers in de hersens activeren die helpen het geheugen te verbeteren. Deze uitkomsten zouden een verklaring kunnen geven waarom kinderen veel meer slaap nodig hebben dan volwassenen.

Bovendien lijkt goede nachtrust van belang bij patiënten die een beroerte hebben gehad en bij mensen met hersenschade. Volgens onderzoeker Matthew Walker was uit oudere studies bekend dat een periode van slaap mensen kon helpen bij het verbeteren van hun geheugentaken, maar het was onbekend hoe en waarom dit gebeurde. Bij dit nieuwe onderzoek wordt gebruik gemaakt van functional magnetic resonance imaging (fMRI) waarbij te zien is welk deel van de hersens actief zijn en welke niet. Daarbij wordt de rol van slaap ten opzichte van geheugen en leren onderzocht.
Twaalf proefpersonen studeerden een bepaalde volgorde van vingerbewegingen in, lijkend op de toonladder op een piano. Na een periode van 12 uur slapen of waken, werd getest of de proefpersonen zich deze oefening konden herinneren terwijl een MRI de activiteit van de hersens vastlegde. Uit de MRI resultaten bleek dat, terwijl sommige delen van het brein actiever waren na een periode van slaap, andere delen duidelijk minder actief waren. Maar bij de personen die hadden geslapen, was een verbetering van de motoriek vast te stellen. Deze uitkomsten kunnen van belang zijn voor patiënten die schade aan de hersenen hebben opgelopen en daarna opnieuw moeten leren spreken of de controle over hun ledematen terug moeten krijgen.

Bron: BIDMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen