Verslaafden hebben vaker stoornis

Array

Verslaafden hebben vaak ook te kampen met een persoonlijkheidsstoornis.
Dit concludeert psychologe Katinka Damen die vandaag op haar onderzoek promoveert bij de Radboud Universiteit Nijmegen.

Damen onderzocht 279 heroïneverslaafden op hun persoonlijkheidskenmerken, en stelde vast dat zeventig procent van de verslaafden in een kliniek een persoonlijkheidsstoornis heeft zoals een antisociale, borderline, of narcistische stoornis.

Het Trimbosinstituut, gespecialiseerd in verslavingszorg, is al langer bekend met deze problematiek. Doorgaans wordt er echter andersom geredeneerd: mensen met een psychische stoornis hebben grotere kans op een verslaving.

“Zeventig procent van de volwassenen met ADHD heeft ook last van depressiviteit, angst- en dwangstoornissen, verslaving aan alcohol of drugs of een persoonlijkheidsstoornis”, aldus het Trimbosinstituut. De verslaving kan zowel zijn aan middelen met een stimulerende als kalmerende werking: soft- en harddrugs, alcohol, medicijnen of tabak. Bij de oorzaak van de verslaving kan erfelijke aanleg een rol te spelen, maar ook de symptomen zelf. Zo komt het voor dat mensen met ADHD genotmiddelen gaan gebruiken omdat daardoor de symptomen verminderen. Ze worden er rustiger van en kunnen zich beter concentreren.

Dit blijkt ook bij borderliners het geval. Iemand met een borderlinestoornis kan van het ene op het andere moment veranderen van gevoel en gedrag. Ze hebben vaak een onbehaaglijk gevoel over zichzelf en weinig eigenwaarde, zijn bang om in de steek gelaten te worden, of voelen zich eenzaam. Ook zijn ze vaak bang dat anderen hen niet accepteren of zullen afwijzen.

Sommige mensen met borderline gebruiken alcohol of kalmerende middelen om rustiger te worden, zoals hasj en weed, slaap- en kalmeringsmiddelen, anderen grijpen naar pepmiddelen als speed, cocaïne om zich minder leeg of somber te voelen.

Onrealistisch gevoel van eigenwaarde
Ook mensen met een narcistische stoornis hebben een onrealistisch gevoel van eigenwaarde en naast een grotere kans op een burn out, eerder te maken met verslaving. Kortom: het vervormde beeld dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis van zichzelf en de buitenwereld hebben geeft een hoop onrust en maakt de wens dit te verdringen met verslavende middelen groot.

Een behandeling waarbij alleen op de verslaving of de stoornis wordt gefocust heeft dan ook weinig kans van slagen. Damen pleit voor het afnemen van een persoonlijkheidsvragenlijst bij elke verslaafde die wordt opgenomen. Trimbos voor eventuele opname in een verslavingskliniek van persoonlijkheidsgestoorden.

In vergelijking met de rest van Europa hoort het aantal verslaafden en drugsdoden in Nederland tot de laagste. Er zijn in ons land naar schatting 25.000 problematische heroïnegebruikers of heroïneverslaafden. Het aantal alcoholverslaafden is veel groter: zo’n 300.000.

Bron:  Planet Internet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen