Zelfdoding vaker op middelbare leeftijd

Array

In 2004 hebben 1514 inwoners van Nederland een einde gemaakt aan hun leven. Vrouwen die zichzelf om het leven brengen, zijn met 51,5 jaar gemiddeld ouder dan mannen (47,6 jaar).  In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van zelfdoding onder personen van middelbare leeftijd toegenomen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld. Volgens het CBS ligt het aantal zelfdodingen al jaren op nagenoeg hetzelfde niveau. De groep bestaat voor tweederde uit mannen. Gemiddeld zijn er elke dag vier zelfdodingen. Dat is ruim 1 procent van het totaal aantal overledenen in Nederland (circa 370 per dag).

Methode
Bijna de helft van de mannen berooft zich door verhanging van het leven. Vrouwen kiezen in eenderde van de gevallen voor die methode. Een op de vier neemt een overdosis medicijnen. Voor de trein springen komt onder mannen en vrouwen naar verhouding even vaak voor: een op de negen kiest voor deze wijze van zelfdoding. Voor de trein springen komt relatief vaak voor bij jongeren, maar zelden bij ouderen.

Grote steden
Het aantal gevallen van zelfdoding ligt onder inwoners van grote gemeenten ongeveer een kwart hoger dan onder inwoners van kleine en middelgrote gemeenten. Tussen de grote steden bestaan echter grote verschillen.
Groningen scoort ongeveer 60 procent boven het landelijk gemiddelde. Ook onder Amsterdammers (40 procent meer) en Eindhovenaren (30 procent meer) komt zelfdoding relatief veel voor.
In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van zelfdoding onder personen van 40 tot 60 jaar toegenomen; het aantal op jongere en oudere leeftijd is afgenomen. Vorig jaar was 47 procent van de slachtoffers van middelbare leeftijd. Eind jaren negentig was dit nog 36 procent.

Bron: Spits

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen