Na 10 CT scans 1% meer kans op kanker

Array

Volgens een rapport van de National Academy of Sciences zou blootstelling aan een cumulatieve bestralingsdosis van 100mSV (equivalent van 10CT scans) bij 1 op de 100 personen kanker veroorzaken waaraan de helft overlijdt. Het rapport gaat uit van het principe dat elke dosis bestraling een risico inhoudt.

Het is overigens goed het risico van bestraling af te zetten tegen de kans op kanker door andere oorzaken: de 1% extra kans op kanker door bestraling steekt mager af tegen het feit dat van elke 100 personen er 42 sowieso kanker krijgen. Het NAS rapport heeft veel kritiek gekregen van vooraanstaande radiologen die niet geloven in het linear non-treshold model (LNT), dat er van uit gaat dat er voor bestraling geen veilige marge bestaat. Een van de tegenstanders: ‘Elke menselijke activiteit brengt risico’s met zich mee, daarvan zeggen we meestal ook niet dat ze onveilig zijn’.
Het NAS rapport, waarvan de samenstellers zeker niet over een nacht ijs zijn gegaan, is ook bezorgd over het feit dat mogelijk ook andere gezondheidsproblemen dan kanker in het geding kunnen zijn. Hartinfarcten en CVA’s komen namelijk frequenter voor bij personen die aan hoge doses straling zijn blootgesteld. Hoe zit het met blootstelling aan lage doses? De samenstellers van het rapport bevelen aan dat dit vermeende risico nader wordt onderzocht.
Bron:
Diagnostic Imaging

Recente artikelen