Onvruchtbaarheid stijgt door overgewicht

Array

Steeds meer vrouwen kunnen geen kinderen krijgen, omdat hun hormoonhuishouding door overgewicht is ontregeld. Zo blijkt bij een op de vijf koppels die zich vorig jaar met vruchtbaarheidsproblemen bij het Atrium Medisch Centrum in Heerlen hebben aangediend, de vrouw aan ernstige vetzucht te lijden.
Bij dikke vrouwen worden te veel mannelijke hormonen aangemaakt waardoor er niet of nauwelijks een eisprong plaatsvindt en de kans op bevruchting minimaal is.

,,Het probleem heeft langzaam dramatische vormen aangenomen”, meent gynaecoloog P.Bouckaert van het Heerlense ziekenhuis. ,,Wij krijgen patiënten van 150 kilo in onze praktijk.” Het ziekenhuis is een speciaal afslankprogramma begonnen voor dikke vrouwen die niet in verwachting kunnen raken. Inmiddels zijn de eerste resultaten geboekt: van de zestig patiënten die vorig jaar op dieet gingen, zijn er tien zwanger.

Overigens kan een eventuele zwangerschap bij corpulente vrouwen met grote gezondheidsrisico’s gepaard gaan: van ernstige bloeddrukverhoging bij de moeder tot sterfte van het kind. Het probleem dreigt in de toekomst in Heerlen en omgeving extra hard toe te slaan, omdat er nergens in Nederland zoveel dikke meisjes zijn als in Parkstad. Bouckaert gaat bij de provincie een voorlichtingscampagne voor tienermeiden bepleiten. ,,We moeten hen vroegtijdig informeren over de gevaren van overgewicht. Dat wordt natuurlijk al gedaan, maar nergens wordt iets over voortplantingsrisico’s verteld.”  

Bron: Limburgs Dagblad

Recente artikelen