Gezonde baby uit dertien jaar ingevroren embryo
ArrayEen 45-jarige Amerikaanse is bevallen van een gezonde baby nadat bij haar een embryo was ingebracht dat dertien jaar lang ingevroren is geweest. Dat heeft de vruchtbaarheidsexpert die de behandeling uitvoerde bekendgemaakt.
De vrouw uit het Californische Santa Rosa onderging in 1991 een kunstmatige bevruchting. Zij en haar echtgenoot konden op natuurlijke wijze geen kinderen krijgen. Ze kregen een gezonde tweeling en lieten een deel van de bevruchte eitjes invriezen.
Drieling
Het nu geboren meisje is dus een drielingzusje van de inmiddels 13-jarige kinderen van het echtpaar. Hun arts verklaarde dat het bij zijn weten niet eerder is voorgekomen dat een ingevroren embryo na zo’n lange periode uitgroeide tot een gezond kind. Ruim een jaar geleden schonk een vrouw uit Israël het leven aan een tweeling, waarvan de embryo’s twaalf jaar oud waren toen zij bij haar werden ingeplant.
Maximaal vijf jaar
In Nederland wordt geadviseerd het embryo niet langer dan vijf jaar ingevroren te houden, laat het VU medisch centrum in Amsterdam weten. Dr. R. Schats, hoofd van de ivf-kliniek van de VU kent geen voorbeelden van langere invriezing. Hij kan het zich ook niet voorstellen dat vrouwen die een kind willen daar na het invriezen zo lang mee wachten.
Vloeibare stikstof
Het invriezen van embryo’s (van plus 37 graden Celsius tot min 196 in vloeibare stikstof invriezen) gebeurt in Nederland sinds midden jaren negentig. De procedure vergt grote precisie. De embryo’s worden allereerst een aantal dagen achtereen gecontroleerd op geschiktheid.
Ontwatering
Alleen de allerbeste embryo’s komen in aanmerking. Deze embryo’s worden in stappen ontwaterd omdat kristallen die bij het invriezen ontstaan, schade aan de cel kunnen aanrichten. Een zogenoemde cryo-protectant wordt tijdens de ontwatering toegevoegd om het celvolume niet te veel te laten krimpen. Vervolgens worden de embryo’s in een rietje opgezogen en in een apparaat gedaan. Pas daarna wordt de vriesmachine gestart.
Bron: ANP