Psychische en lichamelijke problemen gaan vaak hand in hand

Array

Patiënten met psychische of sociale problemen hebben bijna twee keer zo vaak contact met de huisartspraktijk als patiënten met alleen lichamelijke klachten. Dat komt door de extra hulp die ze vragen vanwege hun psychische problemen, maar ook doordat ze meer lichamelijke klachten hebben dan mensen zonder psychische problemen.
 
Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Een verklaring voor deze bevinding is er nog niet. De grotere hoeveelheid lichamelijke klachten zou het gevolg kunnen zijn van de psychische aandoening. Zo kan stress bijvoorbeeld leiden tot hoofd- of buikpijn. Een andere mogelijke verklaring is dat mensen met psychische problemen gemiddeld minder gezond zijn. “Maar,” zegt NIVEL onderzoeker Else Zantinge, “het kan ook zijn dat mensen die vaak naar de huisarts gaan voor hun psychische problemen, dan ook meteen hun lichamelijke klachten bespreken. Of dat patiënten die vaak hulp zoeken voor lichamelijke klachten makkelijker psychische problemen bespreken omdat ze een sterkere band hebben met hun huisarts”. In landen waar de huisarts poortwachter is, zoals in Nederland, is deze de aangewezen eerste contactpersoon bij zowel somatische als psychische problemen van patiënten. Die psychosociale zorgtaak van de huisartsen kan verlicht worden door een goed netwerk van GGZ-hulpverleners tot wie de huisarts zich kan wenden voor advies of verwijzing en door specifieke aandacht voor psychosociale zorg in de huisartsopleiding of –bijscholing. Bron: NIVEL
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen