Agressief vogelgriepvirus treft trekvogels China

Array

Het vogelgriepvirus dat eerder dit jaar werd aangetroffen bij trekvogels in het westen van China, is een bijzonder agressieve variant. Dat hebben Chinese wetenschappers ontdekt.

In het vakblad Nature van donderdag spreken zij de vrees uit dat het virus zich via trekvogels over het gehele Aziatische continent kan verspreiden, en mogelijk zelfs naar Europa.

In april en mei werd een uitbraak van vogelgriep geconstateerd bij het Qinghai-meer in het westen van China. Het meer is een van de belangrijkste broedgebieden voor trekvogels uit Zuidoost-Azië, Siberië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ongeveer 1500 Indische ganzen, aalscholvers, bruinkopmeeuwen en reuzenzwartkopmeeuwen bezweken aan de ziekte.

Exreem agressief

Wetenschappers van de landbouwuniversiteit in Peking hebben vastgesteld dat de dieren zijn gestorven aan de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-type van het vogelgriepvirus. Daarbij gaat het om een extreem agressieve variant, bleek uit genetisch onderzoek en dierproeven. Pluimvee en muizen die met het virus werden besmet, overleden binnen twintig uur.

De onderzoekers vrezen dat het virus zich vanuit de Chinese provincie Qinghai verder door Azië kan verspreiden. Sommige trekvogelsoorten kunnen wellicht als drager fungeren, zonder zelf ziek te worden. Zij kunnen de ziekte verder verspreiden door Azië. Als de vogels het virus onderweg overdragen aan andere trekvogels, kan het mogelijk ook Europa bereiken, aldus de wetenschappers.

Het H5N1-virus is overdraagbaar van vogels op mensen. In Zuidoost-Azie zijn tot dusver 55 mensen bezweken aan de griepvariant. Mensen kunnen elkaar niet aansteken, maar wetenschappers vrezen dat dat bij een eventuele gemuteerde versie wel mogelijk zal zijn. In dat geval kan de vogelgriepuitbraak een dodelijke grieppandemie onder mensen veroorzaken.

Bron: www.spitsnet.nl via Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen