Bill Gates maakt onderzoek naar vaccins tegen tuberculose mogelijk

Array

Twee onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum gaan samen met andere onderzoeksgroepen in Europa, Amerika en Afrika nieuwe vaccins ontwikkelen tegen tuberculose. Dankzij de financiëring (12 en 13 miljoen dollar) van Bill Gates kunnen twee projecten waarin de twee onderzoekers participeren van start.

Tuberculose leek in de tweede helft van de vorige eeuw een bedwongen ziekte.
Onderzoek werd er lange tijd niet of nauwelijks meer naar gedaan. Toen in 1993 bleek dat tuberculose, onder meer als gevolg van de aids-epidemie, weer was toegenomen, sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie alarm. Een derde van wereldbevolking bleek ermee besmet te zijn, voornamelijk Afrikanen. Jaarlijks sterven er meer dan 2 miljoen mensen aan tuberculose, dat zijn vier doden per minuut. De miljoenen dollars van de Bill & Melinda Gates Foundation maken nu eindelijk onderzoek mogelijk, dat deze epidemie moet gaan bestrijden.
De onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, Prof. dr. Tom Ottenhoff en dr. Michel Klein participeren in twee projecten die deel uit maken van een groot internationaal onderzoek dat zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van nieuwe tuberculosevaccins. Het eerste project bestaat uit onderzoek naar de verdedigingsmechanismen van het lichaam tegen tuberculose. De wetenschappers willen in kaart te brengen welke kenmerken mensen die ziek worden van tuberculose onderscheiden van hen die juist niet ziek worden, om daardoor te leren wat een goed vaccin moet doen. Daarmee hopen ze ook betere en snellere methoden te ontwikkelen om vaccins te testen. Het project valt onder de leiding van het Max Planck Institute for Infection Biology in Berlijn.

Het tweede onderzoeksproject moet achterhalen hoe we tuberculosebacteriën kunnen aanpakken tijdens hun ‘winterslaap’. De bacillen kunnen jarenlang in rust in iemands longen zitten, zonder dat die er ziek van wordt. De huidige tuberculosevaccins werken echter alleen op actieve bacteriën. Een besmet persoon gaat pas naar de dokter als de bacteriën weer wakker geworden zijn en ziekte veroorzaken. In Afrika heeft zo iemand dan al minstens tien anderen besmet. Ottenhoff en Klein hopen dat te voorkomen door de bacteriën al te vernietigen tijdens hun slaap. Een vaccin moet er voor zorgen dat het afweersysteem ook slapende tuberculosebacillen aanvalt. Dit deelproject wordt aangevoerd door het Statens Serum Institute uit Denemarken.

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft zo’n 30 miljard dollar in kas en richt zich op de mondiale gezondheid. Gates vroeg wetenschappers wereldwijd wat volgens hen absolute prioriteit heeft en waar de grootste knelpunten zitten. Uit duizenden reacties distilleerde zijn stichting veertien doelstellingen, die in oktober 2003 in het blad Science werden gepubliceerd. Er werden 1500 projectvoorstellen ingediend, waarvan 43 projecten werden gehonoreerd voor een totaal bedrag van 436 miljoen dollar.
 
Bron:
LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen