Fysiotherapeuten dreigen Hoogervorst

Array

De fysiotherapeuten stellen minister Hoogervorst een ultimatum. Als hij niets doet aan de "tekortkomingen van de vrije markt", dan tekenen de therapeuten volgend jaar geen contracten met zorgverzekeraars.

"Het jaar 2005 is voor het experiment met de vrije markt een verloren jaar. Als Hoogervorst deze zomer nog geen spierballen laat zien, mislukt ook 2006", zegt Bas Eenhoorn, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Druppel
Dat Hoogervorst in een brief aan de Tweede Kamer nu opnieuw stelt dat het marktexperiment in de fysiotherapie als een zonnetje draait, is voor Eenhoorn de spreekwoordelijke druppel.
Geen marktevenwicht
In het experiment moeten zorgverleners onderhandelen met zorgverzekeraars over hun contract om de prijs in de hand te houden. Eenhoorn: "We werden gedwongen te tekenen, omdat we anders het risico liepen geen patiënten te mogen behandelen. Bovendien is er totaal geen sprake van marktevenwicht, de keuzevrijheid voor de patiënt komt in gevaar en de administratieve rompslomp neemt hand over hand toe."

Vrije keuze
Volgens het KNGF is de belofte van vrije keuze voor de patiënt een lege huls. Want zorgverzekeraars kunnen patiënten naar een bepaalde fysiotherapeut sturen, met wie vaste afspraken bestaan. "Ga je toch voor je eigen keuze, dan loop je de kans dat er bijbetaald moet worden."

Bron: Zibb/ Fysioforum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen