Geen verband tussen seksueel functioneren vrouwen en androgenen

Array

Volgens sommige deskundigen bestaat er mogelijk een relatie tussen lage testosteronspiegels en een subjectief ervaren geringe seksuele aandrift en een verminderd seksueel functioneren. Bewijs hiervoor is echter nooit geleverd. Ook een recent Australisch onderzoek heeft deze relatie niet kunnen aantonen.
Dit bevolkingsonderzoek werd gehouden bij 1423 vrouwen tussen de 18 en 75 jaar. Uitgesloten van het onderzoek werden vrouwen die psychiatrische medicatie gebruikten, een abnormale schildklierfunctie of polycysteuze ovaria hadden, en vrouwen die jonger dan 45 jaar waren en orale contraceptiva gebruikten. Uiteindelijk werden de gegevens van 1021 vrouwen voor het onderzoek geanalyseerd. Er kon geen significante relatie worden aangetoond tussen een lage deelscore op een van de onderdelen van de Profile of Female Sexual Function (PFSF) en een lage serumspiegel vrij testosteron of androsteendion. Wel bleek dat bij vrouwen met een serumspiegel dehydro-epiandrosteronsulfaat beneden het tiende percentiel de kans op verminderd seksueel functioneren verhoogd was. Boven de 44 jaar betrof dit alleen de seksuele responsiviteit (odds ratio 3,9), onder de 44 jaar drie aspecten: seksuele aandrift (odds ratio 3,86), seksuele opwinding (odds ratio 6,39) en seksuele responsiviteit (odds ratio 6,59). 
Bron:
JAMA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen