Hib geëlimineerd in Gambia

Array

Een grootschalig vaccinatieprogramma heeft Haemophilus influenzae type B (Hib) nagenoeg doen verdwijnen uit het West-Afrikaanse land Gambia.
Uit een studie van de Medical Research Council van Gambia blijkt dat Hib-infecties nauwelijks nog meningitisgevallen veroorzaken. In 1997 introduceerde Gambia een landelijk vaccinatieprogramma tegen Hib. In de periode van 1997 tot 2002 werden bijna 6000 kinderen gevonden die mogelijk met Hib besmet waren. Uiteindelijk bleken 49 kinderen een door Hib veroorzaakte ziekte te hebben, waaronder 36 kinderen met meningitis. In de jaren voorafgaand aan het vaccinatieprogramma was de incidentie van meningitis meer dan 200 per 100.000 kinderen tot één jaar. Nu is de jaarlijkse incidentie 0 per 100.000 kinderen.
De Gambiaanse studie verscheen vorige week online bij The Lancet. Het artikel ging vergezeld van een commentaar van John Clemens en Luis Jodar van het Internationale Vaccin Instituut. Zij wijzen erop dat slechts 15 van de 75 ontwikkelingslanden die behoefte hebben aan grootschalige Hib-vaccinatie, die ook daadwerkelijk uitvoeren. De prijs van het vaccin (2 dollar) is één van de redenen. Volgens Clemens en Jodar hebben overheden ook behoefte aan meer informatie over de ziektelast die Hib veroorzaakt. Ze moeten weten wat een vaccinatieprogramma kost en opbrengt voordat ze tot introductie ervan besluiten.
Bron: Lanc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen