Ontregeling argininemetabolisme bij sikkelcelanemie onderzocht

0
161

Sikkelcelanemie wordt gekenmerkt door een toestand van stikstofoxide(NO)-resistentie en een verminderde biologische beschikbaarheid van L-arginine, het substraat voor de synthese van NO. Onlangs is onderzocht of een toegenomen arginase-activiteit en een ontregeling van het argininemetabolisme een rol spelen bij het disfunctioneren van het endotheel en bij pulmonale hypertensie.

Hieruit bleek dat de arginase-activiteit in het plasma significant verhoogd was bij patiënten met sikkelcelanemie, waarbij de hoogste activiteit werd aangetroffen bij patiënten met secundaire pulmonale hypertensie. De arginase-activiteit was gecorreleerd met de arginine-ornithine-ratio en bij een lagere ratio werd een significant grotere kans op pulmonale hypertensie en een hogere mortaliteit gevonden (relatief risico 2,5). De verminderde totale biologische beschikbaarheid van arginine, gekenmerkt door de verhouding tussen arginine en ornithine plus citrulline, toonde ook een sterke relatie met de mortaliteit (relatief risico 3,6). Tevens werd een duidelijk verband gevonden tussen de toegenomen activiteit van plasma-arginase en een toename van de intravasculaire hemolyse.

Bron: JAMA

Vorig artikelZorgtoeslag zorgt voor problemen bij de belastingsdienst
Volgend artikelStikstofoxide verbetert respiratoir falen bij prematuren niet
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.