Oosten proeftuin techniek en gezondheid

Array

Inwoners van beide provincies kunnen een persoonlijke ‘beschermengel’ krijgen, een digitaal toestel dat eetpatroon, lichamelijke activiteit en andere waarden meet. Het bedrijfsleven in het oosten wil daarmee nieuwe technieken in de gezondheidszorg dichter bij de mensen brengen en een wereldrol gaan spelen in de gezondheidstechnologie. Het project De Beschermengel is in alle stilte voorbereid door partijen uit het bedrijfsleven, de universitaire wereld en de overheid. Zij willen nieuwe technieken als sensoren, gps’jes, chipjes, biomarkers en digitale agenda’s gaan inzetten voor de gezonde mens.

Oost-Nederland, zo is de redenering, heeft een enorme kennis op het gebied van gezondheid, voeding en technologie. Door die drie gebieden met elkaar te verbinden kan de regio nieuwe diensten en producten ontwikkelen, waarvoor een wereldwijde markt aan het ontstaan is.
Het tegengaan van overgewicht en het bevorderen van beweging en een gezonder eetpatroon worden steeds belangrijker. ‘Maar een afslankcursus of jongeren met overgewicht een weekje op kamp sturen, helpt niet’, zegt mede-bedenker B. de Vries van Axis Kennisprojecten in Arnhem, een zusterbedrijf van Axis Mediapartners in Enschede. ‘Zij hebben behoefte aan een persoonlijke coach die hun eet- en leefpatroon gedurende langere tijd eerlijk kan registreren en tijdig kan bijsturen als het mis dreigt te gaan.’

Daarom wordt begin volgend jaar de aftrap gegeven voor het project ‘vet cool strak’, waarin jongeren via een pda (een soort elektronische zakagenda) geadviseerd worden, daarin gesteund door de gegevens die ‘de Beschermengel’ krijgt via bewegingssensoren, een ‘happenteller’ en een automatische weegschaal.

Verder zullen er voor hardlopers beeldscherm-brillen worden ontworpen waardoor de atleet tijdens zijn training de hartslagfrequentie, snelheid, afgelegde afstand en route kan bekijken en zonodig gewaarschuwd wordt voor achteropkomend verkeer. Andere plannen zijn een digitale kinderoppas, en een lichaamssensor die vrouwen helpt zwanger te worden.

Bron: Tubantia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen