Protocol voor aanpak darmbacterie in de maak

Array

De werkgroep Infectieziektenpreventie van het Landelijk Centrum voor Infectieziekten gaat een protocol opstellen voor de aanpak van de agressieve darmbacterie clostridium difficile. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.
 
De agressieve darmbacteriedie dook deze week op in twee ziekenhuizen en een verpleeghuis. Alle ziekenhuizen in Nederland krijgen naar verwachting volgende week de beschikking over het draaiboek.

De darmbacterie is wel eens eerder in Nederland voorgekomen, maar nog nooit op zo’n grote schaal. In een ziekenhuis in Harderwijk overleden twee mensen, die al in slechte conditie waren, aan een besmetting met de bacterie. Ook dat was in Nederland nog niet eerder gebeurd.

Besmettingen:
Voor zover bekend zijn tot nu toe enkele tientallen mensen besmet met de darmbacterie, die met name voorkomt in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Onderzoekers vermoeden, dat een vrouw die naar Canada is geweest de bacterie heeft meegenomen naar Nederland.

De bacterie veroorzaakt heftige diarree. Dat kan voor mensen in een zeer zwakke conditie fataal zijn. Maar het beestje is volgens artsen op zich goed te bestrijden met een antibioticakuur. De ziekenhuizen in Amersfoort en Harderwijk, waar sprake is van besmetting, hebben de getroffen patiënten op geïsoleerde kamers gelegd.

De werkgroepleden gaan volgens de woordvoerster van het RIVM vrijdag en in het weekeinde aan de slag om zo snel mogelijk een protocol op te stellen met richtlijnen over de omgang met clostridium difficile. De werkgroep waarschuwt zieken- en verpleeghuizen ook extra waakzaam te zijn bij darmklachten van patiënten.

Bron: Spitsnet & Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen