Stikstofoxide verbetert respiratoir falen bij prematuren niet

Array

Inhalatie van stikstofmonoxide (NO) is een omstreden behandeling bij ernstig respiratoir falen bij prematuren. Uit een gecontroleerd onderzoek naar het effect van deze behandeling is echter gebleken dat met deze interventie bij ernstig zieke prematuren van minder dan 1500 gram geen vermindering van mortaliteit of bronchopulmonale dysplasie wordt bereikt.
Dit is onderzocht bij 420 pasgeborenen met een geboortegewicht tussen de 400 en 1500 gram bij wie vier uur na behandeling met surfactant een ernstig respiratoir falen bestond. De helft werd behandeld met NO (5 tot 10 ppm). Wanneer een positieve respons optrad in de vorm van een toename van de arteriële zuurstofdruk van 10 mm Hg of meer, werd de behandeling volgens protocol afgebouwd. Overlijden en bronchopulmonale dysplasie tezamen traden op bij 80% in de NO-groep, versus 82% in de placebogroep. Bronchopulmonale dysplasie alleen trad op bij 60% versus 68% in de placebogroep. Er werden geen significante verschillen gevonden voor wat betreft het ontstaan van ernstige intracraniële bloeding of periventriculaire leukomalacie. Uit nadere analyse bleek dat betere resultaten werden bereikt bij kinderen met een geboortegewicht boven de 1000 gram en slechtere bij de pasgeborenen met een lager geboortegewicht. Dit rechtvaardigt verder onderzoek naar deze behandeling bij kinderen zwaarder dan een kilo. 
Bron:
NEJM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen