Ziek van de airco?

0
206

Veel lichamelijke klachten die mensen hebben op het werk, in de auto, tijdens vakanties in hotels etc. wijt men aan de airconditioning. Maar Wil de Gids van TNO Bouw en Ondergrond en gespecialiseerd in klimaatbeheersing heeft zo z’n twijfels: ,,Ziek van airco? Dat is zowel een zowel fabel als een feit”, zegt hij. “Het is een genuanceerd verhaal. Goede airco geeft geen gezondheidsproblemen, slechte wel. Maar ook weer niet bij iedereen.” Veel mensen zijn blij met de airco op hete dagen, maar zij klagen ook over diverse lichamelijke ongemakken zoals droge ogen, een brandende keel, prikkelhoest en geïrriteerde slijmvliezen. Zij wijten dit aan de airco. Maar dat treft vooral mensen die daar al gevoelig voor zijn, zoals carapatiënten en mensen met een allergische aandoening.” Aldus de Gids.
Een airco koelt de lucht en haalt er water uit, droge lucht voelt koeler aan dan lucht met een hoge vochtigheidsgraad Een goed apparaat zorgt echter dat de luchtvochtigheid tussen de 45 en 60 procent blijft, want daarbij voelen mensen zich het beste. De verkoudheid die door de airco veroorzaakt wordt komt volgens KNO-arts Hendrik Verschuur van Medische Centrum Haaglanden, door de ‘klap’ van een te snelle afkoeling. Hierdoor kan het rhinovirus zich snel vermeerderen. De overgang van buiten naar binnen is dan te groot. Een verschil van meer dan vier à zes graden kan ons lichaam niet goed opvangen. Wat dan te doen bij grote hitte; Als de slaapkamer “op de zon” ligt; kan die het beste koel gehouden worden door overdag de ramen en gordijnen te sluiten en die avonds weer te openen. Dan is het wat afgekoeld en een gewone ventilator doet natuurlijk ook wonderen. ,,Die koelt niet de lucht af, maar wel je lichaam. Door de luchtstroom verdamp je meer transpiratievocht. Voor verdamping is warmte nodig, en die warmte wordt aan de huid onttrokken, waardoor je afkoelt. Maar let op: ook van een gewone ventilator kun je droge ogen krijgen. Ga er dus niet heel de nacht onder liggen.” Aldus De Gids. “Zelf aangeschafte luchtbevochtigers, thuis of op kantoor, zetten geen zoden aan de dijk volgens De Gids van TNO. In het ergste geval, als het een paar dagen achtereen flink heet is, kan een luchtbevochtiger zelfs legionella verspreiden. Je zou elke 2 à 3 uur het water moeten verversen, maar dat doet natuurlijk niemand.”
Bron; Zorgkrant

Vorig artikelMet psychische problemen ook meer fysieke klachten
Volgend artikelBus ontplofte voor gebouw British Medical Association
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.