Acupunctuur verbetert artroseklachten knie

Array

Behandeling van artrose van de knie met acupunctuur gedurende acht weken vermindert de pijn en verbetert de functie, blijkt uit vergelijkend onderzoek. Een jaar na de behandeling is dit gunstig effect minder duidelijk. Driehonderd patiënten met artrose van de knie (Kellgen grade 2 of lager) werden verdeeld in drie groepen.

150 mensen kregen 8 weken acupunctuurbehandeling, 76 werden behandeld met het plaatsen van naalden op niet-acupunctuur locaties (minimale acupunctuur) en 74 werden op de wachtlijst geplaatst. De patiënten vulden bij 0, 8, 26 en 52 weken een vragenlijst in. Het primaire eindpunt van het onderzoek was de score op de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis (WOMAC)-index na 8 weken, gecorrigeerd voor de uitgangsscore. Deze index was 26,9 in de acupunctuurgroep, 35,8 in de minimale acupunctuurgroep en 49,6 in de wachtlijstgroep. Het verschil tussen acupunctuur en minimale acupunctuur was significant (p=0,0002). Na een jaar bleek dit echter aanzienlijk verminderd (p=0,08) en was niet langer significant.

Bron: LANCET

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen