Complicatie na dotterprocedure te voorkomen

Array

Het plaatsen van een stent bij een dotterbehandeling is niet altijd succesvol. Bij het metalen buisje, dat de vernauwde kransslagader open dient te houden, vormt zich soms een nieuwe vernauwing. Het coaten van de stent met lichaamseigen stoffen die de genezing van bloedvaten stimuleren, kan deze complicatie voorkomen, verwacht Bas Langeveld. Hij promoveerde op 6 juli 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Kransslagadervernauwingen als gevolg van aderverkalking kunnen hartklachten en zelfs hartinfarcten veroorzaken. Dotteren is momenteel de aangewezen behandeling: met een ballon op het einde van een katheter wordt de vernauwing (stenose) opgerekt. Vaak krijgt de patiënt tegelijkertijd een stent geïmplanteerd, dit is een metalen buisje van ‘kippengaas’ om het bloedvat open te houden. Desondanks vormt zich in twintig tot dertig procent van de gevallen opnieuw een vernauwing ter plaatse van de stent, zogenaamde in-stent restenose.
Bas Langeveld ontwikkelde een nieuw en nauwkeurig diermodel om dit proces te onderzoeken en daarmee ontdekte hij dat in-stent restenose op een natuurlijke manier te voorkomen is. De oplossing blijkt te liggen in stoffen die normaal de genezing van bloedvaten stimuleren: angiotensine-(1-7) is in staat om in-stent restenose te voorkomen. De promovendus verwacht daarom dat het coaten van een stent met angiotensine-(1-7) een bruikbare methode kan zijn voor de praktijk.

Voor zijn onderzoek maakte Langeveld gebruik van ratten. In tegenstelling tot de bestaande diermodellen (big en konijn) is onderzoek met ratten eenvoudig uit te voeren, relatief goedkoop en geeft het een goede weergave van het proces van in-stent restenose.

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen