Depressie ouderen voorspelbaar

Array

Het is van belang om ouderen met een verhoogde kans op depressies goed in beeld te krijgen. Deze depressies kunnen een chronisch beloop krijgen en een verhoogde kans tot overlijden geven. Psychiater Robert Schoevers ontwikkelde een model om deze ouderen op te sporen. Schoevers promoveert op 6 juli aan het VU medisch centrum Amsterdam.

Depressie komt veel voor, bij ouderen zelfs 13 procent en hebben vaak een chronisch beloop. Soms leidt het tot een sterk verhoogde kans op overlijden. Negatieve effecten van depressie zijn o.m. een slechtere kwaliteit van leven, een toename van beperkingen en handicaps in het dagelijks functioneren, een verhoogde belasting voor de omgeving, en een toegenomen gebruik van medische en andere voorzieningen. Toch wordt depressie lang niet altijd herkend en behandeld.
De hoge maatschappelijke en persoonlijke kosten lijken veel aandacht voor het voorkomen te rechtvaardigen. Robert Schoevers beschrijft het ontstaan, het beloop en de vele nadelige gevolgen van depressie onder een grote groep thuiswonende ouderen in Amsterdam. Hij focust uiteindelijk op risicogroepen in de bevolking. Aan de hand van eenvoudig te verkrijgen gegevens kunnen mensen worden ge拉ntificeerd die een grote kans lopen om depressief te worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen die hun partner zijn verloren, die een lichamelijke ziekte of andere handicaps hebben. Schoevers beschrijft een model om deze groep beter in beeld te krijgen. Dit kan als basis dienen voor onderzoek naar gerichte preventieve interventies. Volgens Schoevers wordt het tijd dat de psychiatrie zich hiermee actiever gaat bemoeien.

Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen