Grafts van foetale dopaminecellen veelbelovend bij Parkinson

Array

Er is een post-mortem analyse gedaan bij twee patiënten met de ziekte van Parkinson bij wie grafts van foetale hersencellen waren geïmplanteerd in het striatum en in één geval ook in de substantia nigra. Bij deze patiënten was sprake van een gunstig klinisch verloop en van positieve 18F-fluorodopa-PET-scans. Ze ontwikkelden geen motorische complicaties.

Het is voor het eerst dat het resultaat van de hier gebruikte ‘suspensiegrafts’ geëvalueerd kan worden. De cellen in deze grafts zijn op een verfijnder manier geprepareerd dan bij eerdere implantaties. De grafts bleken het celtype te herstellen dat zorgt voor specifieke dopaminerge innervatie in de striatale hersendelen die het meest zijn aangetast. De auteurs concluderen onder meer dat het implanteren van hersencellen met deze methode een gunstig effect kan hebben op patiënten in een vergevorderd stadium van Parkinson, en dat nieuwe technieken als deze gunstig kunnen zijn voor de effectiviteit en het bijwerkingenprofiel.

Bron: Brain

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen