Plotselinge hartdood bij jongeren vaak genetisch bepaald

Mensen die op hun veertigste of daarvoor plotseling overlijden aan een hartstilstand hebben vaak een genetische afwijking. Dat blijkt uit een onderzoek van cardiologen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, dat dinsdag is gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association. Een onderzoeksgroep onder leiding van hoogleraar cardiologie A. Wilde onderzocht 333 eerste- (ouders, broers of zussen) en tweedelijnsverwanten (tantes, ooms, neven of nichten) uit 43 families waarin iemand van veertig jaar of jonger aan een hartstilstand is overleden. In 40 procent van die families sprake was van een erfelijke afwijking die het risico op ritmestoornissen vergroot, zo blijkt uit het door de Nederlandse Hartstichting mogelijk gemaakte onderzoek. Wilde en zijn collega dr. A. Tan benadrukken dat het belangrijk is dat vooral eerstelijnsfamilieleden van jonge hartdoden zich laten onderzoeken. Het gebeurt vaak dat als iemand thuis in bed plotseling sterft, er een huisarts langskomt en de familie verder niets onderneemt, stelt Wilde. Aangezien plotselinge hartdood zich niet aankondigt met minder ernstige symptomen, pleiten Wilde en Tan voor preventieve behandeling met medicatie of implantatie van een defibrillator. De levensverwachting voor mensen die behandeld worden is normaal. Hartritmestoornissen komen veel voor. De meeste afwijkingen zijn echter goedaardig en, voor zover bekend, niet erfelijk. Plotselinge hartdood bij jong volwassenen is uiterst zeldzaam, vertelt Wilde. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 16.000 mensen plotseling door een hartstilstand, maar in verreweg de meeste gevallen gebeurt dit bij ouderen. De onderzoeksgroep van Wilde heeft onlangs een beurs gekregen van de Franse Leducq Foundation om plotselinge hartdood bij ouderen te onderzoeken. Aan dit onderzoek werken ook wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore, de Vanderbilt University in Nashville, de University of Miami en de Universiteit van Nantes.
Bron: Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen