NKI team ontdekt kankeronderdrukkend gen

Array

Gen nooit eerder met kanker in verband gebracht

Onderzoekers van het Nederkands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis hebben een gen ontdekt dat kanker onderdrukt.

Reuven Agami, Ingrid Kolfschoten en collega-wetenschappers hebben een gen gevonden dat ongecontroleerde celdeling remt en zo het ontstaan van kwaadaardige gezwellen tegengaat, aldus de site van het Nederkands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AVL)

Gaspedaal en rempedaal
De celdeling in normale cellen wordt gestuurd door twee regelmechanismen. Het kan omschreven worden als een auto met twee pedalen: het gaspedaal en het rempedaal, aldus het NKI-AVL. Het gaspedaal (oncogenen) stimuleert de groei van cellen. Geef je te veel gas dan gaan cellen ongeremd groeien en vormen zich kwaadaardige cellen. Gelukkig beschikken we ook nog over een rempedaal bestaande uit zogenaamde tumorsuppressorgenen. Dit mechanisme bestaat uit een netwerk van genen met een groeiremmende werking. Deze genen voorkomen daarmee het ontstaan van kwaadaardige cellen.
Gen nooit eerder met kanker in verband gebracht
De onderzoekers hebben een nieuw tumorsuppressorgen ontdekt: het PITX1. Dit gen was nooit eerder in verband gebracht met het ontstaan van kanker. Voor hun onderzoek gebruikten de Amsterdammers cellen die de eigenschap bezitten om een tumorcel te worden. Daarvoor moet het systeem van de cel eerst verstoord raken. Door gebruik te maken van de zogeheten RNAi (interferentie) techniek wisten de onderzoekers genen stuk voor stuk uit te schakelen.

Ongeremde groei na uitschakeling gen
Bij uitschakeling van het PITX1-gen raakte het systeem dusdanig verstoord dat de cel ongeremd ging groeien. Daarnaast ontdekten ze dat het PITX1-gen uitgeschakeld is in verschillende tumoren zoals prostaat-, blaas- en dikkedarmkanker. Stimulatie van PITX1 remde de tumorgroei juist. Volgens de onderzoekers kan deze ontdekking mogelijk leiden tot een nieuw aangrijpingspunt voor antikankertherapie. KWF Kankerbestrijding heeft het onderzoek gefinancierd.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen