Euregio gaat bacterie grensoverschrijdend aanpakken

Array

Nederland en Duitsland gaan multiresistente bacteriën grensoverschrijdend aanpakken. Dat hebben gezondheidsautoriteiten in Twente en Münsterland laten weten. De zogeheten Euregio mikt vooral op de MRSA-bacterie die telkens in ziekenhuizen opduikt. In drie jaar moet het aantal MRSA-infecties worden teruggedrongen. Dat kan door onderzoek naar de verspreiding van de bacteriën en de opzet van een stelsel van bestrijdingsmaatregelen. Het project is op 1 juli begonnen. Belangrijke hulp daarbij is de snelle typeringsmethode die Universiteitskliniek van Münster heeft ontwikkeld.
Wereldwijd is de MRSA-bacterie de meest voorkomende oorzaak van infecties in het ziekenhuis. In de regel zijn deze infecties goed te behandelen met simpele en goedkope antibiotica. Op dit moment is er wereldwijd een explosieve toename van infecties met een zeer resistente variant, die alleen nog maar met zeer dure en vooral ook slechter werkende antibiotica te bestrijden is. Ook voor deze laatste antibiotica beginnen deze bacteriën resistent te worden. Vooral in Duitsland komt die sterke bacterie de laatste jaren veel meer voor. Dat betekent niet alleen een manifest gevaar voor de volksgezondheid, maar leidt ook tot hoge kosten voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nederland lijkt in staat deze MRSA-explosie door een strakke aanpak goed te bestrijden.
Bron: Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen