Snijden maakt kool gezonder

Array

Snijden van broccoli of spruitjes door de industrie is goed voor de gezondheid. Dat komt door de zogeheten glucisinolaten. Het gehalte aan die gezondheidsbeschermende stoffen neemt niet onmiddellijk na het snijden, maar een of twee dagen later aanzienlijk toe. Dat hebben de levensmiddelentechnologen Ruud Verkerk en Matthijs Dekker van Wageningen Universiteit vastgesteld.

Na twee dagen is bij broccoli, spruitjes, witte en rode kool de aanvankelijke hoeveelheid glucosinolaten verdubbeld en voor sommige glucosinolaten zelfs vertienvoudigd. ,,We vermoeden dat het snijden van de groente voor de plant lijkt op insectenvraat”, zegt Verkerk. ,,Hierdoor gaat de plant, net als in de natuur, extra glucosinolaten aanmaken voor bescherming van zichzelf.”
Glucosinolaten zijn een verzamelnaam voor zwavelhoudende stoffen in planten van de familie van de kruisbloemigen. De stoffen hebben bij proefdieren laten zien dat ze bescherming bieden tegen het ontstaan van kanker. Deze stoffen kunnen het natuurlijke ontgiftingssysteem van het menselijk lichaam versterken. Het industriële snijden van koolsoorten tot panklare producten blijkt de aanmaak van gezondheidsbeschermende stoffen in deze groenten dus te bevorderen. Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen