Ontspanningstechnieken doven hoofdpijn scholieren

Array

Hoofdpijn een van de meest voorkomende klachten bij tieners Ontspanningstechnieken schijnen tieners te helpen met het bestrijden van frequente migraineaanvallen en hoofdpijnen ontstaan door spanning, blijkt uit onderzoek van de University of Science and Technology in Trondheim Noorwegen. Nadat schoolverpleegkundigen of psychologiestudenten, die zich als hadden therapeut hadden voorgedaan, scholieren ontspanningstechnieken onderwezen hadden, meldden de tieners minder aanvallen van hoofdpijn en minder intense aanvallen in zes tot tien maanden daarna.Migraine alleen te bezweren door therapeuten
Bij tieners met migraine hadden de technieken alleen effect als ze onderwezen werden door therapeuten. Studenten met hoofdpijn door spanningen, reageerden ook goed op ontspanningsonderwijs van bijvoorbeeld schoolverpleegkundigen.

Hoofdpijn veel voorkomend gezondheidsprobleem tieners
Terugkomende hoofdpijnaanvallen behoren tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen onder studenten. Studies tonen aan dat tieners die regelmatig last hebben van hoofdpijn, meer pijnstillers slikken en eerder geneigd zijn fysieke, sociale en psychische problemen te ontwikkelen bij dagelijkse activiteiten.

Minder pijnstillers
De onderzoekers hebben informatie verzameld uit zeven studies, waarin 288 studenten werden gevolgd tussen de leeftijd van tien en achttien jaar, gedurende zes tot tien maanden. De scholieren maakten na de ontspanningstraining niet alleen melding van minder hoofdpijn, ook slikten de scholieren minder pijnstillende middelen als ze door een therapeut getraind waren.

Schoolverpleegkundige kosteneffectiever
De onderzoekers concluderen dat ontspanningstraining door therapeuten “duidelijk de meest effectieve” om tieners van hoofdpijn af te helpen, maar een schoolverpleegster was wel “kosteneffectiever”.

Bron: Reuters Health

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen