Vervangend spierweefsel levensvatbaar dankzij gekweekte bloedvaten

Array

Door kunstmatig gegroeid weefsel te voorzien van gekweekte bloedvaten, nemen de kansen op succesvol weefselherstel drastisch toe. Zonder bloed hebben met name de dikkere weefsels, zoals spieren, beperkte overlevingskansen. Worden aan het weefsel kleine bloedvaten toegevoegd, dan ontstaat een eigen netwerk. Dit vindt vervolgens aansluiting op het vaatstelsel in het lichaam: het weefsel is dan beter ‘voorbereid’ op implantatie. Samen met onderzoekers van het MIT in Massachussetts publiceren UT-onderzoekers prof.dr. Clemens van Blitterswijk en ir. Jeroen Rouwkema (BMTI) deze veelbelovende resultaten in het julinummer van Nature Biotechnology. Tissue engineering, de techniek waarmee beschadigd menselijk weefsel hersteld kan worden via weefsel dat kunstmatig is gegroeid, is tot nu toe beperkt tot de dunnere weefsels. Die zijn in staat hun ‘voeding’ te halen uit bloedvaten in onderliggend weefsel. Een dikkere laag kan dat niet: pas na enkele dagen zouden de cellen in staat zijn voedingsstoffen te krijgen, met het gevolg dat ze kunnen afsterven. In spierweefsel kan het gaan om afstanden die veel groter zijn dan de 100 tot 200 micrometer die cellen tolereren: teveel om zonder bloed levensvatbaar te zijn.De onderzoekers zijn er nu in geslaagd aan het gekweekte weefsel kleine bloedvaten, endotheelcellen uit menselijke stamcellen, toe te voegen. Dit vormt een eigen vaatnetwerk. Dankzij deze ‘pre-vascularisatie’, het vooraf groeien van bloedvaten, is het weefsel goed in staat aansluiting te vinden op het bestaande weefsel in het lichaam. Ook de bloedvaten sluiten zich snel aan op het bestaande vaatstelsel. Dit bleek toen onderzoekers gekweekt menselijk weefsel –voorzien van bloedvaten- implanteerden in een muis: het gekweekte vaatnetwerk vond snel aansluiting. Prof.dr. Clemens van Blitterswijk, vanuit het Biomedisch Technologisch Instituut van de UT betrokken bij het onderzoek, is zeer enthousiast over de resultaten: “Het vergroot de mogelijkheden van tissue engineering enorm: behalve aan spierweefsel kunnen we nu ook denken aan complexere weefsels.” In het onderzoeksproject zijn, behalve het Massachussetts Institute of Technology en de Universiteit Twente, onder meer ook Harvard Medical School en Technion 32000 in Haifa betrokken.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen