Acupunctuur kan overenthousiaste blaas kalmeren

Array

De toepassing van acupunctuur op bepaalde plekken op de huid kan sommige symptomen van een overactieve blaas verzachten. Dit stellen onderzoekers van de Oregon Health and Science University in Portland.

De studie onder 85 vrouwen die leden aan een zeer frequente drang om te plassen, toont aan dat enkele acupunctuurbehandelingen in veel gevallen de symptomen verminderden

Minder toiletbezoeken en lagere plasdrang
Bij de vrouwen die werden behandeld op de huiddelen waarvan gedacht wordt dat ze effect hebben op de blaascontrole(zoals de lage rug, lage buikstreek, binnenkant been of de buitenkant van de knie) werden minder toiletbezoeken geregistreerd en een lagere drang tot urineren. De groep vrouwen die op andere plekken werd behandeld met acupunctuur ondervonden minder effect. Beide groepen maakten echter melding van minder incontinentieproblemen door plasdrang.
Minimale bijwerkingen
De resultaten zijn nog niet definitief, maar gezien de minimale bijwerkingen van acupunctuur en het gebrek aan andere behandelingen, is dit type behandeling het overwegen waard, aldus dr. Sandra Emmons. Emmons is de hoofdschrijfster van het onderzoek, dat in de juli-uitgave van the Journal Obstetrics & Gynecology verschijnt.

Ten minste acht toiletbezoeken én lekproblemen
Door met acupunctuur de stimulatie van de zenuw naar de blaas af te remmen kan deze behandelingswijze wellicht effect hebben, aldus Emmons. De 85 vrouwen die bij het onderzoek betrokken waren, maakte ten minste acht toiletbezoeken per dag, meestal met een dringende behoefte om te plassen, en kampten vaak met een "lekprobleem".

Meer onderzoek
Hoe lang de acupunctuurbehandeling blijft werken is nog onduidelijk. Emmons zegt dat meer onderzoek nodig is om te zien of deze behandelwijze in combinatie met medicatie of andere behandelingen effectiever is.

Bron: Zibb & FysioForum

Recente artikelen