Haal griepgeneesmiddel in huis

Array

Experts over de hele wereld zijn er van overtuigd dat in de komende jaren een verandering van het griepvirus zal optreden, met een wereldwijde griepepidemie of -pandemie en duizenden doden tot gevolg.
Het beste middel om mensen tegen besmetting met het griepvirus te beschermen is vaccinatie , maar het maken van vaccins tegen nieuwe griepvirussen duurt geruime tijd (minstens 6 maanden). Zolang een vaccin ontbreekt, zijn bij een grieppandemie dan ook andere maatregelen nodig.

In alle Europese landen, ook in België, heeft de overheid een draaiboek uitgewerkt om adequaat te kunnen reageren op een dergelijke pandemie. Deze draaiboeken bevatten maatregelen om:

  • Verspreiding van de ziekte tegen te gaan (o.m. het sluiten van scholen, het verbieden van massa-manifestaties, enz.)
  • Zieken te behandelen
  • Instandhouden van vitale functies en organisaties

In het kader daarvan heeft ons land o.m. een strategische voorraad van antivirale geneesmiddelen (zg. neuraminidase-remmers) aangelegd die, in het geval van een grieppandemie, zullen uitgedeeld worden aan hulpverleners, politie-agenten, enz.
 
In Nederland beveelt de Gezondheidsraad in een recent advies aan om bij het optreden van een dergelijke pandemie:

  • bij de eerste ziektegevallen de patiënt te behandelen en preventief neuraminidaseremmers toe te dienen aan hun gezins- of huisgenoten en andere nauwe contacten ná mogelijke blootstelling, maar vóórdat zich ziekteverschijnselen hebben geopenbaard.
  • bij uitbreiding van de pandemie iedereen die griepsymptomen heeft binnen de 48 uur te behandelen met antivirale geneesmiddelen. Systematische preventieve toediening wordt niet langer aanbevolen.

In uitvoering van dat advies heeft de Nederlandse regering beslist om 5 miljoen dosissen van deze geneesmiddelen aan te kopen.
 
In België bestaan voor zover bekend momenteel geen plannen van overheidswege om een voldoende grote voorraad antivirale geneesmiddelen aan te leggen om alle zieken tijdens een grieppandemie te kunnen behandelen.
Omdat in geval van een pandemie een tekort aan antivirale geneesmiddelen dreigt, en omdat deze geneesmiddelen binnen de 48 uur na het optreden van de eerste symptomen moeten ingenomen worden, bevelen diverse experts daarom aan om zelf de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, en uw arts te vragen om Oseltamivir (merknaam Tamiflu®) voor te schrijven voor het geval zich een pandemie zou voordoen.

Opgelet: deze geneesmiddelen kunnen in geen geval de jaarlijkse griepvaccinatie vervangen. Gebruik ze enkel indien er effectief sprake is van een grieppandemie.
 
Praktische aanbevelingen  
 
Er bestaan twee neuraminidaseremmers tegen griep (influenza).

  • zanamivir (Relenza®), wordt toegediend via inhalatie van een droog poeder. Alleen geschikt voor behandeling, niet voor het voorkomen van griep
  • oseltamivir (Tamiflu®), beschikbaar onder de vorm van capsules (voor volwassenen) of als siroop (voor kinderen): geschikt voor behandeling en preventie.

Deze geneesmiddelen werken enkel tegen het griepvirus, en niet tegen de virussen die bv. een verkoudheid veroorzaken.
Neuraminidaseremmers hebben weinig bijwerkingen (oseltamivir veroorzaakt bij sommige gebruikers misselijkheid en braken) en contra-indicaties.

Behandeling:  
Deze middelen moeten zo snel mogelijk na het optreden van de symptomen te worden toegediend, en alleszins binnen de 48 uren . Ze verminderen de duur en de ernst van de griepsymptomen (hoe sneller toegediend, hoe beter het effect), alsook het risico op complicaties (bronchitis, pneumonie…) en hospitalisatie. Indien de behandeling binnen de 12 uur kan gestart worden, kan de duur en de ernst van de griepsymptomen zelfs gehalveerd worden.
Dosering: tweemaal daags oseltamivir 75 mg of zanamivir 10 mg gedurende vijf dagen.

 
Het voorkomen van een infectie:  
Oseltamivir (Tamiflu) vermindert aanzienlijk het risico om geïnfecteerd te worden met het griepvirus wanneer het aan halve dosis toegediend wordt aan personen die langdurig blootgesteld geweest zijn aan het griepvirus (ouders of verwanten van de grieppatiënt bijvoorbeeld), maar nog geen symptomen vertonen.
Dosering: eenmaal daags 75 mg gedurende 7 dagen à 6 weken.

Een verpakking van 10 capsules kost € 28,21

Bron: Gezondheid.be

Recente artikelen