Onderzoek naar verband pijnpleisters en 120 sterfgevallen

Array

De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd voor pijnstillende pleisters een medicijn overdosis kunnen veroorzaken. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar ernstige bijwerkingen van de pleisters en 120 sterfgevallen die daarmee verband kunnen hebben.

De pleister vevatten fentanyl en worden op de makrkt gebracht onder de naam Duragesic door Janssen, waarvan Johnson & Johnson eigenaar is. Een generieke versie is in februari op de markt verschenen. De pleisters zijn bedoeld voor mensen met gemiddelde tot hevige chronische pijn die voortdurend onder behandeling zijn. Alleen degenen die tolerant zijn voor narcotica, zoals kankerpatienten, mogen de pleisters gebruiken. Mensen die bijkomen van een operatie of kortdurend pijn hebben door andere oorzaken, mogen de pleisters niet gebruiken.
Volgens een woordvoerder van de FDA zijn de 120 sterfgevallen voorgevallen sinds Duragesic in 1990 op de markt kwam. Hij voegde eraan toe dat het onderzoek nog bezig is en dat het onbekend is of de pleister de sterfgevallen en andere problemen veroorzaakte. Bron: New York Times

Recente artikelen