Antidepressiva werkzaam bij zenuwpijn

Array

Praktijk wetenschappelijk bevestigd Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat de oudere antidepressiva en anticonvulsant medicijnen zenuwpijn kunnen verlichten.
Tricyclische antidepressiva (TCA’s), vooral amitriptyline, kunnen verlichting bieden bij de twee meest voorkomende soorten zenuwpijn: zenuwpijn bij suikerziekte en bij gordelroos. Geen wondermiddelen
De resultaten van TCA’s zijn weliswaar bemoedigend, maar “antidepressiva kunnen de pijn niet opheffen”, zegt Dennis C. Turk van de University of Washington. “De verlichting van de pijn is op zijn best middelmatig te noemen. Bij ongeveer de helft van de patiënten neemt de pijn nauwelijks af.”

Eerste keus
De resultaten van het onderzoek naar anticonvulsant medicijnen spraken elkaar tegen; de verschillende anticonvulsant medicijnen moeten nog worden vergeleken met elkaar en met antidepressiva. “Voorlopig gelden de tricyclische antidepressiva nog als de eerste keuze”, aldus de onderzoekers.

Sint Janskruid
De effecten van andere antidepressiva, zoals de nieuwere SSRI’s en SNRI’s, en van alternatieve medicijnen zoals Sint Janskruid, moeten verder worden onderzocht. De bijwerkingen van deze middelen zijn namelijk minder ernstig.

Bron: Center for the Advancement of Health & Zibb

Recente artikelen