Link tussen obesitas en diabetes type II gevonden

Array

Eiwit blijkt insulineresistentie te veroorzaken Wetenschappers hebben een moleculaire link tussen obesitas en diabetes type II ontdekt dat wellicht voor een nieuw diabetesmedicijn gebruikt zou kunnen worden. Dit stelt een onderzoek van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, Verenigde Staten
De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat een proteïne (eiwit) die vrijgegeven werd in vetweefsel van muizen insulineresistentie veroorzaakt. Deze resistentie is op zijn beurt weer een van de hoofdveroorzakers van diabetes. Er waren al eerder verhoogde proteïneniveaus waargenomen bij diabetespatiëntenInsulineresistentie grote risicofactor
“Een van de grootste oorzaken van diabetes is de resistentie tegen insuline”, schrijft hoofdonderzoekster dr. Barbara Kahn in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. “En ook als er geen sprake is van diabetes, vormt insulineresistentie een grote risicofactor wat betreft hartaandoeningen en vroeg overlijden”, aldus Kahn.

Vooral bij ouderdom en overgewicht
Insuline reguleert het bloedsuikerniveau. Mensen die lijden aan diabetes type II (90 procent van de diabetici) wordt veroorzaakt door het onvermogen om voldoende insuline aan te maken. Type II komt voor op alle leeftijden, maar vooral bij ouderen en mensen met overgewicht. Ongeveer 150 miljoen mensen wereldwijd lijden aan diabetes en volgens de World Health Organization (WHO) kan dit aantal rond 2025 verdubbeld zijn.

Genetisch gemanipuleerde muizen
De wetenschappers troffen het insulineresistentie veroorzakende eiwit aan bij muizen die genetisch gemanipuleerd waren. De muizen waren zo aangepast dat ze een andere proteïne, die verband leek te hebben met insulineresistentie, te veel of juist te weinig produceerden. Als ze de hoeveelheid van het betreffende eiwit verhoogden werd diabetes II veroorzaakt, terwijl het terugschroeven van het eiwit het probleem weer oploste.

Epidemie in de westerse wereld
De epidemie van obesitas en diabetes type II in de westerse wereld groeit sterk”, aldus de hoofdonderzoekster Kahn. “Misschien kan het eiwit een nieuw middel zijn om anti-diabetestherapieën mee te ontwikkelen.”

Bron: Reuters

Recente artikelen