Geluidshinder tast gezondheid aan

Array

Nederlanders die kampen met geluidsoverlast zijn twee keer zo vaak matig gezond tot ongezond als anderen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Van de ondervraagden ervaart 7 procent geluidshinder.

Van de mensen die de hinder ondervinden, heeft 28 procent een slechte gezondheid, aldus het Nivel. Ook hebben ze vaker psychische problemen en slapen ze slechter. Stadsbewoners ervaren iets meer geluidshinder dan plattelandsbewoners: 10 tegen 4 procent. Gezondheidsklachten hierdoor komen zowel bij stedelingen als bij plattelandsbewoners voor.

Het Nivel kan geen bevredigende verklaring geven voor het verband tussen lawaai en gezondheidsklachten. Wellicht klagen mensen die snel last hebben van lawaai ook eerder over hun gezondheid, aldus het onderzoeksinstituut. "Geluidsoverlast is geluidsoverlast als iemand dat als zodanig ervaart."

Het onderzoek is uitgevoerd onder 12.699 respondenten in het kader van de tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk.

Bron: Gezonderworden.nl

Recente artikelen