Insulineresistentie risicofactor voor decompensatio cordis

Array

Insulineresistentie heeft voorspellende waarde voor het optreden van decompensatio cordis en dit is onafhankelijk van bewezen risicofactoren zoals diabetes. Mogelijk berust het risico op decompensatio cordis bij obesitas derhalve voornamelijk op insulineresistentie. Dit blijkt uit een Zweeds onderzoek bij 1187 mannen van 70 jaar of ouder.

De mediane follow-up bedroeg 8,9 jaar, en het onderzoekseindpunt was een eerste opname wegens decompensatio cordis. Naast insulinegevoeligheid en overgewicht werden ook bewezen risicofactoren zoals een voorafgaand myocardinfarct, hypertensie, diabetes, elektrocardiografisch aangetoonde linkerventrikelhypertrofie, roken en de serumcholesterolspiegel in kaart gebracht.
Na multivariabele analyse volgens het Cox proportional hazard model met correctie voor de bewezen risicofactoren, bleek dat wanneer de twee-uurswaarde van de glucosetolerantietest met een standaarddeviatie of meer verhoogd was, een duidelijk grotere kans op het ontwikkelen van decompensatio cordis bestond. Het relatief risico bedroeg 1,44. Het relatief risico voor de nuchtere proinsuline-spiegel was 1,29, voor de BMI 1,35 en voor de middelomvang 1,36. 
Bron:
JAMA

Recente artikelen