Ziekenhuis Bronovo opgelicht

Array

Het Haagse ziekenhuis Bronovo is slachtoffer geworden van een oplichtingszaak met riskante beleggingen. In de zaak leenden geldschieters tegen hoge rente geld uit aan een man uit Hilversum die het geld belegde. Geldschieters zagen hun geld nooit meer terug.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangifte gedaan tegen de Hilversummer. De man, directeur van het professionele tennistoernooi in zijn woonplaats, heeft ongeveer vijftig miljoen euro aan schulden uitstaan bij achthonderd tot duizend beleggers.
Een woordvoerder van het ziekenhuis erkent dat Bronovo deeluitmaakt van ‘een juridische procedure’, maar wil geen inhoudelijke toelichting geven. Volgens haar loopt het schadebedrag ‘niet in de miljoenen.’
Wel meldt het ziekenhuis dat de contacten met de verdachte zijn verlopen via het hoofd van de economische-administratieve dienst. Deze man werkt momenteel niet meer bij het ziekenhuis. Volgens de woordvoerder heeft dat niets te maken met de zwendelzaak en functioneerde de man ‘naar alle tevredenheid’.

De rechtbank in Amsterdam heeft de verdachte man uit Hilversum vorige maand failliet verklaard. Uit het faillissementsverslag blijkt dat de 59-jarige Hilversummer tegen hoge rente – tot 240 procent op jaarbasis – geld leende van voornamelijk particulieren. In ruil daarvoor kregen de geldverstrekkers schuldbekentenissen van de man.

Piramidespel
De oplichtingspraktijk heeft veel weg van een piramidespel. "Met het geld dat de man van de deelnemers ontving, betaalde hij andere deelnemers af", aldus curator A. van Hees. Het team van curatoren in Amsterdam heeft vooralsnog niets teruggevonden van de uitgeleende vijftig miljoen euro.
Toezichthouder AFM wilde geen commentaar geven op de zaak. De man is een bekende in ’t Gooi.
Hij trad op als sponsor van proftennissers als Martin Verkerk en Miriam Oremans.

Bron: Haagse Courant

Recente artikelen