Kwaliteit oogmetingen onder de maat

Array

Hoogervorst vindt keurmerk niet nodig Opticiens hebben vorig jaar aangedrongen op een wettelijke vakbekwaamheideis voor de optiekbranche, maar minister Hoogervorst van Volksgezondheid weigert hierop in te gaan Het Dagblad van het Noorden publiceerde zaterdag een opticientest met alarmerende resultaten. Uit een steekproef onder achttien noordelijke opticiens bleek dat in de meeste gevallen de oogmetingen niet deugen en de adviezen slecht en soms zelfs gevaarlijk zijn.

Oogschade
Deze conclusie wordt ondersteund door de Nationale Unie van Optiekbedrijven (NUVO), die stelt dat ‘de handelingen van ongekwalificeerde beroepsuitoefenaars nogal eens leiden tot ernstige gezondheidsschade aan het oog’. Ook deze organisatie wil graag dat er een keurmerk wordt ingevoerd. Het overkoepelende orgaan voor gehele optiek, de SVGB, kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven, heeft nog niet gereageerd op het onderzoek van het Dagblad van het Noorden.



Kamervragen
Opticiens hebben vorig jaar al aangedrongen op een wettelijke eis van vakbekwaamheid voor de optiekbranche, maar minister Hoogervorst (Volksgezondheid) legde het verzoek naast zich neer. Dat blijkt uit een briefwisseling tussen de minister en vertegenwoordigers van opticienorganisaties. Hoogervorst is van mening dat de vrije markt vanzelf leidt tot kwaliteitsverbetering van opticiens. SP-Kamerlid Agnes Kant heeft Kamervragen over de kwestie gesteld. De optiekbranche is in Nederland al vele jaren een vrije markt en toch zijn de risico’s voor patiënten er niet beter van geworden. In de ons omringende landen is het beroep van Opticien en van Optometrist een beschermde titel om de veiligheid voor patiënten te waarborgen. De roep om een keurmerk is actueel nadat het Dagblad van het Noorden zaterdag een opticientest publiceerde met onthutsende resultaten. De Nationale Unie van Optiekbedrijven (NUVO) stelt dat ’de handelingen van ongekwalificeerde beroepsuitoefenaars nogal eens leiden tot ernstige gezondheidsschade aan het oog’. Ook deze organisatie wil niets liever dan invoering van een instrument als een keurmerk. „Het onderzoek geeft duidelijk weer dat de ene oogmeting de andere niet is“, reageert voorzitter A. van Hoof. „Een oogmeting is het belangrijkste startpunt in de oogzorg en blijft vakwerk. In Nederland mag iedereen zich opticien noemen, ook zonder diploma’s of opleiding. De NUVO is groot voorstander van het herstel van de vestigingseisen, maar vindt daarvoor helaas bij de overheid geen gehoor.
Verschillende Kamerleden lieten naar aanleiding van de opticientest weten geschrokken te zijn van de resultaten en aan te zullen dringen op maatregelen. SP-Kamerlid Kant deed gisteravond al Kamervragen de deur uit. Ze is ongerust en wil onder meer van Hoogervorst weten of hij die ongerustheid deelt en of hij alsnog bereid is actie te ondernemen ter bescherming van de consument.

DE FEITEN:

  • Iedereen die dat wil, mag zich in Nederland opticien noemen.
  • Datzelfde geldt voor contactlensspecialist. Ook die term mag iedereen gebruiken.
  • Wel een wettelijk beschermde titel is optometrist. Dit is in feite een veredelde opticien. Alleen mensen die de vierjarige hbo-opleiding tot optometrist hebben gevolgd, aan de Hogeschool Utrecht, mogen volgens de wet de titel gebruiken.
  • Ook de titel oogarts is wettelijk beschermd. Alleen iemand die de vijfjarige universitaire opleiding tot oogarts heeft gevolgd mag zich oogarts noemen.

Bron: De diverse bronnen & Brabants Dagblad

Recente artikelen