Toekomst: Wonen en zorg combineren
ArrayKleinschalige zorg is zorg die geboden wordt aan mensen met dementie in een huiselijke en herkenbare omgeving. De bewoners vormen er met elkaar een gewoon huishouden en kunnen zelf hun dagelijks leven inrichten. De medewerkers zijn onderdeel van het huishouden en sluiten, in de ondersteuning en zorg die zij verlenen, zo veel mogelijk aan bij de leefstijl en de voorkeuren van de bewoners.
Ieder mens woont het liefst in zijn eigen huis, ook wanneer hij zorg nodig heeft. Maar voor mensen met dementie kan het moment komen, waarop dat niet langer mogelijk is. Uit de praktijk weten we dat mensen die ten gevolge van dementie niet langer thuis kunnen wonen, zich het meest op hun gemak voelen in een veilige, herkenbare en huiselijke omgeving. Dit kan als:
-een kleine groep bewoners zorg en ondersteuning krijgt van een vast team van medewerkers;
-de woonruimte herkenbaar is als ‘huis’; de bewoners kunnen meubels van zichzelf meenemen;
-er een ‘gewoon’ huishouden wordt gevoerd, door samen te eten, af te wassen, boodschappen te doen en eten te koken.
-de bewoners zelf het dagelijks leven inrichten, zo bepalen zij bijvoorbeeld zelf wanneer ze opstaan en wanneer ze naar bed gaan.
In Nederland wordt in zelfstandige kleinschalige woonvoorzieningen, in verzorgingshuizen en in verpleeghuizen kleinschalige zorg verleend. Ook Robbert Huijsman, hoogleraar Integraal Zorgmanagement in Rotterdam en deed verschillende studies naar de zorg voor ouderen. In een interview met het Alzheimer Magazine noemt hij kleinschalige woonvormen een uitstekende vorm van zorg voor mensen met dementie. De volledige tekst van het interview uit het Alzheimer Magazine kunt u hier downloaden (61 kb)
In ‘Megatrends Nederland’ richt auteur Adjiedj Bakas zich ook op de toekomst van de zorg in Nederland. Veel zorg voor ouderen die volgens Bakas ook gevolgen zullen hebben voor de manier waarop we Nederland inrichten. Een voorbeeld. Er komen steeds meer ouderen in Nederland die graag in hun huis willen blijven wonen maar wonen eigenlijk in een veel te grot huis. Splitsen in twee woningen mag meestal niet.
Gevolg: ouderen zijn niet gelukkig en tegelijkertijd kunnen de jongeren geen woning betalen. Dus als je dat soort woningen nu splitst in een woning voor jongeren en ouderen is iedereen gelukkig. Bakas is betrokken bij projecten voor bejaardensteden. Sommige provincies doen graag mee maar andere blijven volgens Bakas te veel hangen in oude patronen. Terwijl er juist een enorme vraag is naar veilige woningen met ruimte voorzieningen voor ouderen.
Bakas: Mijn boodschap is eigenlijk dat we met de toekomst rekening moeten houden in ons huidige bouwprogramma. Overal worden woningen gebouwd terwijl als je het goed beschouwt hebben we die woningen maar heel tijdelijk nodig. Maar ondertussen vernielen we voor die woningen wel natuur en openheid. Kunnen we niet iets verzinnen met tijdelijke woningen voor die paar decennia dat we een tekort aan woningen hebben?
Op deze website (wonenmetdementie.nl – Gate) vindt u onder ‘Projecten bij u in de buurt‘ een overzicht van voorzieningen die nu al beschikbaar zijn.
Bron: Wonenmetdementie & Zorglog & ‘Megatrends Nederland’