Hoe de resultaten van DBS verbeterd kunnen worden
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 26 juli 2005 - 19:33
Array
Als ‘deep brain stimulation’ (DBS) geen succes is, kan aanpassing van de behandeling in de helft van de gevallen alsnog leiden tot een goed resultaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat fraai illustreert waarom DBS soms mislukt en welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.
DBS wordt steeds vaker uitgevoerd en leidt in toenemende mate niet tot de gewenste resultaten. Bij het onderzoek waren 41 patiënten betrokken die de behandeling als mislukt beschouwden. Indien goed behandeld, was het resultaat bij 51% van de patiënten die klaagden over een ‘mislukte’ DBS-procedure, alsnog goed. Bij 34% bleef het resultaat desondanks slecht. De preoperatieve screening bleek voor verbetering vatbaar; hetzelfde gold voor de chirurgische ingreep en de toepassing van hulpmiddelen (zo waren bij 46% van de patiënten de elektrodes niet goed geplaatst). Ook waren 37% van de patiënten niet goed geprogrammeerd; 73% profiteerde van een wijziging in de medicatie.
Bron: Archives of Neurology
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.