Deel afdeling VieCuriziekenhuis weer open
ArrayEen deel van de verpleegafdeling interne geneeskunde van het ziekenhuis VieCuri in Venlo is sinds gisteren weer geopend, nadat de deuren twee weken geleden wegens mrsa werden gesloten. Zestien bedden zijn weer in gebruik genomen. Omdat er nu meer opnamecapaciteit is, kunnen alle voor vandaag geplande operaties doorgaan.
Het VieCuriziekenhuis heeft al wekenlang last van mrsa, een bacterie die voor gezonde mensen geen problemen oplevert, maar voor verzwakte mensen fataal kan zijn. Eerst moesten de cardiologische eerste hulp en verpleegafdeling en de hartbewaking dicht na ontdekking van mrsa bij twee patiënten. Deze afdelingen waren nauwelijks opengesteld toen de bacterie zich aandiende bij patiënten op de afdelingen interne geneeskunde en chirurgie, de intensive care en de medium care.
Onderzoek heeft uitgewezen dat geen andere patiënten of ziekenhuismedewerkers van de afdeling interne geneeskunde zijn besmet. VieCuri in Venlo streeft ernaar alle dertig bedden aan het einde van de week weer in gebruik te hebben. De andere afdelingen blijven op slot voor nieuwe patiënten tot duidelijk is dat die afdelingsmedewerkers en de patiënten niet besmet zijn.
Informatie van Viecuri rondom MRSA-bacterie
Sinds een tweetal weken kampt VieCuri met het MRSA-probleem.
Hieronder volgen een aantal gestelde vragen met de antwoorden daarop.
Wat is MRSA precies?
MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is de resistente variant van de veel voorkomende bacterie Staphylococcus aureus. Veel mensen dragen de S. aureus. De resistente variant van de S. aureus komt in Nederland nauwelijks voor (bij minder dan 1% van de bevolking).
Deze MRSA-bacterie veroorzaakt niet vaker en geen ernstigere infecties dan de ‘gewone’ S. aureus. Als er wel een infectie ontstaat kan deze nog maar met een enkel antibioticum behandeld worden omdat hij voor de overige antibiotica resistent is geworden. In Nederland hebben de ziekenhuizen afgesproken om deze resistente bacteriën te weren uit de ziekenhuizen. Daarom worden al deze voorzorgsmaatregelen genomen.
Wat voelen patiënten van MRSA?
Patiënten of verpleegkundigen die de bacterie bij zich dragen voelen daar niets van. De bacterie voelt zich het meest thuis in een open wond.
Hoe kan het ziekenhuis (op de poli of de SEH) erachter komen dat een patiënt MRSA-verdacht is?
Dit kan op verschillende manieren:
1. door aan de patient te vragen of hij/zij in een buitenlands ziekenhuis opgenomen is geweest;
2. door aan de patient te vragen of hij/zij mrsa-besmet is geweest;
3. via de verwijsbrief van de huisarts (alle huisartsen is gevraagd om te signaleren of de onder a/b genoemde omstandigheden zich voordoen).
Als dit het geval is worden patiënten geïsoleerd verpleegd en worden kweken afgenomen.
Wat moeten patiënten en verpleegkundigen in het ziekenhuis doen die MRSA-bacterie bij zich dragen?
Patiënten worden geïsoleerd verpleegd en krijgen extra antibiotica.
Verpleegkundigen worden tijdelijk naar huis gestuurd. Ze krijgen een wasprogramma mee. Dat betekent dat ze zich enkele dagen achter elkaar moeten wassen met jodiumzeep. Ze krijgen verder antibiotica die ze op de huid en in de neus moeten smeren. Een infectie is nagenoeg uitsloten. Ook overbrenging op een partner is nagenoeg uitgesloten.
Op welke afdelingen speelt de problematiek?
Op dit moment – 26 juli – speelt de MRSA-problematiek op:
– Afdeling Chirurgie (K3)
– IC/MC
De Afdeling Cardiologie is sinds vorige week weer geheel open.
De Afdeling Interne Geneeskunde (B4) gaat vanaf vandaag weer fasegewijs open.
Is behandeling in VieCuri nog wel veilig?
Jazeker. Op de besmette afdelingen wordt geheel volgens dit protocol gewerkt. Dit betekent onder meer dat alle voorzorgmaatregelen in acht worden genomen om verdere uitbreiding te voorkomen. De andere afdelingen zijn gewoon operationeel.
Waar kun je bij VieCuri wel voor behandeld worden?
Alle poliklinieken, dagbehandelingen en short-stay operaties hebben gewoon doorgang.
Voor spoed en electieve behandelingen
Wat betekent dit voor spoedopnames en voor geplande opnames?
Op de genoemde “besmette” afdelingen is sprake van een opnamestop.
Een Triagecommissie onder voorzitterschap van de Stafvoorzitter beziet dagelijks welke (electieve) OK’s doorgang moeten hebben en welke uitgesteld moeten worden.
Spoedpatiënten, die via de ambulance worden aangediend worden eveneens per geval bezien; hierbij geldt onder meer het criterium, “IC-behoeftig” (als een patient IC-behoeftig is wordt hij in het ziekenhuis gestabiliseerd en vervoerd naar een ander ziekenhuis in de regio).
Wat gebeurt er met de nu ontstane wachtlijsten op electieve behandelingen?
De afgelopen weken zijn diverse electieve operaties afgezegd. Hoe langer de MRSA-problematiek voortduurt, hoe langer de wachtlijst gaat worden.
Enkele specialisten hebben reeds de bereidheid uitgesproken om – zodra VieCuri MRSA-vrij is – in de avond- en weekenden de wachtlijst weg te werken. Voordat dit gerealiseerd kan worden is natuurlijk het nodige te organiseren (patiënten moeten dit willen, er moet OK-ruimte en –ondersteuning zijn, er moeten bedden en medewerkers beschikbaar zijn, etc.).
Vanuit pr-overwegingen toont het afgegeven signaal vanuit een aantal specialisten grote betrokkenheid en draagt dit in positieve zin bij aan het imago van VieCuri.
Voorts wordt met man en macht gewerkt om naast alle spoedopnames (die niet IC-behoeftig zijn) zoveel mogelijk electieve behandelingen doorgang te laten vinden. Het is verheugend te constateren hoe de verpleegkundigen – ook van andere afdelingen – bereid zijn om (in deze vakantietijd) extra diensten te draaien!
Hoe te handelen als patiënt van de gesloten afdeling toch naar andere afdeling moet?
Indien een patiënt die op dit moment op één van bovenstaande ‘gesloten’
afdelingen ligt een onderzoek elders in het ziekenhuis moet ondergaan dan geldt de volgende regel:
a) Het onderzoek moet, indien dit medisch verantwoord is, uitgesteld worden tot nader order.
b) Bij medische noodzaak zal het onderzoek uitgevoerd moeten worden en gelden een aantal regels (o.m. ten aanzien van vervoer, verzorging).
Zijn er consequenties voor het gezinsleven?
Het probleem, zoals al eerder vermeld, is niet dat de MRSA-bacterie eerder of ernstiger infecties veroorzaakt maar dat het aantal middelen om deze bacterie te bestrijden gering zijn. Dit houdt dus in dat de kans op een infectie veroorzaakt door enig ander micro-organisme net zo groot is. We staan elke dag bloot aan micro-organismen en worden er normaal gesproken niet ziek van. Dit geldt ook voor de MRSA-bacterie.
Er bestaan dus geen consequenties voor het gezinsleven.
Bij wie kan ik terecht voor eventuele andere vragen?
Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie (077-3205555)
Bron: De Limburger & VieCuri