Vergoeding voor preventieve behandelingen chronisch zieken

Array

Met steun van twee zorgverzekeraars is fysiotherapiepraktijk Adamse in Almelo gestart met de preventieve behandeling van enkele groepen chronisch zieken. De patiënten krijgen hun kosten vergoed. Adamse loopt daarmee voorop bij een nieuwe ontwikkeling in de gezondheidszorg.

Hij ziet het thuiszorgorganisaties doen en ziekenhuizen ook: steeds meer instellingen in de zorg richten zich op preventieve behandeling van chronisch zieken. Dus is Jan Adamse, fysiotherapeut te Almelo, met z’n praktijk en in samenwerking met sportschool Fit-Care Center Almelo, op die ontwikkeling ingesprongen. "Omdat ze onafwendbaar is zorgverzekeraars willen het namelijk. Alleen maar curatief bezig zijn, dus mensen pas behandelen als ze een keer ziek zijn, dat wordt in de toekomst veel te duur. Natuurlijk blijf je bezig met het behandelen en genezen van zieke mensen, maar je zult zien dat preventie – dus voorkomen dat mensen ziek of zieker worden – ook steeds belangrijker wordt."

Adamse heeft inmiddels contracten gesloten met de zorgverzekeraars Menzis (Amicon) en Achmea. Deze zijn bereid om hun verzekerden de preventieve behandeling van vier chronische aandoeningen te vergoeden: suikerziekte, botontkalking, chronische rug-, nek- en schouderklachten en de longziekte COPD.

Volgens Adamse aandoeningen die steeds meer mensen treffen, maar ook aandoeningen waarvan vaststaat dat fysiotherapie kan leiden tot vertraging van het ziekteproces.

Overigens was het nog een hele toer om aan de eisen van de zorgverzekeraars tegemoet te komen. Die mogen dan inzetten op preventieve zorg, over een nacht ijs gaan ze bepaald niet, geeft Adamse aan. "Ik heb uitgebreide protocollen geschreven waarin stap voor stap staat aangegeven hoe de behandeling en begeleiding van de vier groepen van patiënten is opgezet", aldus Adamse. "De zorgverzekeraars hebben de protocollen aan hun kwaliteitscriteria getoetst. Van hun kant zullen ze bovendien nagaan of preventieve behandeling over een langere periode inderdaad financieel voordelig is."

De Almelose fysiotherapeut heeft de preventieve zorg die hij gaat verlenen ondergebracht in een nieuw opgerichte onderneming: Safe Fitness. Met deze is hij bovendien een samenwerkingsverband aangegaan met sportschool Fit-Care Center Almelo, gevestigd in het Polman Stadion. "Omdat juist een sportschool als Fit-Care beschikt over de ruimte en de faciliteiten om invulling aan die preventieve zorg te geven. Veel meer in elk geval dan een fysiotherapiepraktijk", aldus Adamse.

In de praktijk komt het erop neer dat patiënten vier tot zes maanden onder leiding van een fysiotherapeut trainen bij Fit-Care. Dat gaat gepaard met een uitgebreide registratie van de vorderingen die patiënten maken en de invloed die het trainen op hun ziektebeeld heeft. De trainingen hebben plaats op individueel niveau, maar wel in groepsverband. "Dat stimuleert mensen hun motivatie vast te houden", zegt Adamse.

Zelfstandig

Na de periode van vier tot zes maanden kunnen patiënten zover zijn dat ze de training zelfstandig voortzetten. "Dat kan dan gewoon bij ons", zegt Henk-Jan Koertshuis, vestigingsmanager van Fit-Care in Almelo. Koertshuis draait er niet omheen: hij heeft daar ook een commercieel belang bij. "Maar feit is ook dat via onze instructeurs er een nauw contact blijft met de fysiotherapeuten van Safe Fitness. Doen zich problemen voor, valt er iets te vragen, dan is het contact heel snel gelegd."

Tenslotte: punt van aandacht in de komende tijd wordt – aldus Adamse – zeker het contact met de "verwijzers", in de meeste gevallen huisartsen en specialisten. Zij zullen bereid moeten zijn om patiënten naar Safe Fitness door te verwijzen. "Maar punt is gewoon dat nog lang niet alle huisartsen en specialisten preventief zijn ingesteld. We zullen oude patronen moeten doorbreken. En dat doe je niet door een knopje om te zetten. Dat gaat tijd kosten."

Bron: Tubantia & FysioForum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen