Verzekeraar stopt meer geld in preventie

Array

Zorgverzekeraars steken meer geld in het voorkomen van gezondheidsklachten. Dit jaar gaf Menzis een half miljoen euro uit aan preventie. Het aanbod van en de belangstelling voor ‘specifieke zorgprogramma’s’, zoals de zorgverzekeraar ze noemt, heeft de laatste jaren een ware vlucht genomen. Vooral de fysiotherapeuten hebben, nadat fors is gekort op fysiotherapie, andere produkten ontwikkeld.
Zo heeft J. Adamse uit Almelo naast zijn fysiotherapiepraktijk een bedrijf opgericht: Safefitness. ‘Hoogervorst heeft van fysiotherapeuten ondernemers gemaakt’, vindt hij. Zijn bedrijfje biedt patiënten met onder meer chronische longziekten, botontkalking, suikerziekte en chronische nek-, rug, en/of schouderklachten de mogelijkheid te werken aan hun gezondheid.
Patiënten krijgen er in groepen van vijf tot tien personen fitness-training en worden eventueel begeleid door een diëtiste, een podoloog of een deskundige van de thuiszorg. ‘Met botbelastende oefeningen in combinatie met een een dieet kun je het proces van botontkalking afremmen’, stelt Adamse. ‘En voor suikerpatiënten geldt dat we met goede voorlichting en trainingen complicaties proberen te voorkomen.’ Patiënten kunnen pas deelnemen als hun huisarts dat nodig vindt. Menzis vergoedt vier tot zes maanden behandeling, volgens Adamse. Als de patiënten langer willen deelnemen, moeten ze het zelf betalen (dertig euro per maand). ‘Maar als er een indicatie is om het langer te vergoeden, dan doen wij dat’, zegt woordvoerder B.H. Huizing van Menzis. De zorgverzekeraar probeert met investeringen in zorgprogramma’s klachten bij verzekerden te voorkomen. ‘Als ze hun levensstijl veranderen, blijven ze langer gezonder. Dus zullen ze minder vaak een beroep doen op de gezondheidszorg, en dat scheelt geld en dan kunnen we de premies minder snel laten stijgen.’ Menzis heeft ook zorgprogramma’s ingekocht voor onder meer reumapatiënten, patiënten met de Ziekte van Parkinson en mensen met eetproblemen. Bron: Tubantia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen