Video kan arts niet vervangen

Array


Patiënten nemen meer feiten op door naar een video te kijken, dan uit een gesprek met een arts. Toch is de arts nodig, een dokter neemt namelijk de ongerustheidweg van de patiënt weg.
Dit blijkt uit een studie, uitgevoerd door onderzoekers van het University of Michigan Health System. Na een gesprek met de arts is de ongerustheid en stress minder, dan wanneer de patiënt dezelfde informatie heeft verkregen via een instructie video. Het onderzoek werd geleid door Jeffrey Orringer en is gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology.

De onderzoekers verwachtten dat de video ook de ongerustheid weg zou nemen. Dit was wel het geval, maar veel minder dan na een bezoek aan een arts.

217 patiënten met melanomen werden verdeeld over twee groepen. Met behulp van vragenlijsten werd hun kennis bepaald over melanomen en hun gevoel van ongerustheid gemeten. Een groep kreeg een videoband te zien, de tweede groep kreeg geen videoband te zien, maar had een gesprek met een arts. Daarna werd hen gevraagd nogmaals een vragenlijst in te vullen. Het bleek dat de groep die de video had gezien, gemiddeld meer wisten over melanomen dan de tweede groep. Echter, de ongerustheid in de eerste groep was minder afgenomen, dan in de groep die met de arts had gesproken.

Volgens Orringer is een video een uitstekend educatief middel, maar kan de arts-patiënt relatie niet vervangen, aldus de onderzoekers. ‘De video biedt steeds dezelfde informatie. Dit is ook tevens de beperking, een videoband kan de informatie niet op andere wijze aanbieden of uitleggen. Een dokter kan informatie op maat bieden’.

Bron: MedNet/EurekAlert

Recente artikelen