Nep-xtc duikt op in Brabant

Array

België en Duitsland waarschuwen voor een nieuwe drug m-CPP die als xtc-tablet wordt verkocht. Ook in Brabant is volgens Novadic-Kentron de afgelopen maand de nep-xtc enkele malen opgedoken. De Nationale Recherche weet van het bestaan van de drug, maar tot nu toe werd alleen in Twente een partij van deze pillen aangetroffen. Bij Novadic-Kentron, instelling voor verslavingszorg, zijn afgelopen maand in de regio Zuidoost-Brabant pillen met diverse m-CPP-gehaltes aangeboden om te testen. De stof meta-chlorophenylpiperazine (m-CPP) wordt in antidepressiva verwerkt en kan euforisch en hallucinerend werken. „Het wordt verkocht als xtc“, zegt S. Aboikoni van Novadic.
„Van gebruikers weten we dat het net als MDMA, de werkzame stof in xtc, als een soort love drug werkt, mensen krijgen er warme gevoelens bij. Maar m-CPP geeft geen energiekick wat xtc-gebruikers nou juist willen. Ook kent de drug heftigere bijwerkingen. Mensen zijn nadien rusteloos, neerslachtig en klagen over hoofdpijn. Xtc kent veel minder bijwerkingen.“ Volgens Aboikoni is de drug niet gevaarlijker dan andere drugs en wordt er bewust weinig ruchtbaarheid aan gegeven. „In Scandinavische landen wordt het al langer in smartshops verkocht. In België geldt een meldingsplicht bij elk nieuw aangetroffen middel. In Nederland niet. Pas als er gevaar voor de volksgezondheid dreigt, wordt er een waarschuwing gegeven.“ Aboikoni verwacht dat het gebruik in Nederland niet zo’n vaart zal lopen. „Als we mensen die hun pil laten testen, vertellen dat het geen xtc is en wat de risico’s zijn, wil negen van de tien ’m niet meer. We vermoeden dat m-CPP niet zal aanslaan. Het mist het xtc-gevoel.“ m-CPP-tabletten zijn beige van kleur en bevatten gekleurde spikkels.
Bron: BN De Stem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen