Bloeddrukcontrole bij ouderen in VS schiet te kort

Uit een Amerikaans cohortonderzoek blijkt dat controle van de bloeddruk niet vaak genoeg verricht wordt, vooral bij vrouwen vanaf 80 jaar met hypertensie. Omdat de kans om op korte termijn een cardiovasculaire aandoening te krijgen aanzienlijk blijkt, is meer inspanning nodig om bij de oudste patiënten met hypertensie dit risico te verlagen.

 Het onderzoek werd uitgevoerd bij 5296 mensen die in drie leeftijdscategorieën werden ingedeeld: jonger dan 60 jaar, tussen 60 en 79 jaar en ouder dan 79 jaar. De prevalentie van hypertensie en van de medicamenteuze behandeling daarvan nam toe met de leeftijd. Van de drie genoemde groepen werden van de mannen respectievelijk 38%, 36% en 38% gecontroleerd. Bij vrouwen lagen deze percentages op 38%, 28% en 23%. Het relatief risico op cardiovasculaire aandoeningen veroorzaakt door een stijgende bloeddruk verminderde niet met het stijgen van de leeftijd en het absolute risico nam sterk toe.


Tijdens de follow-up trad bij de deelnemers ouder dan 79 jaar een ernstige cardiovasculaire aandoening op bij 9,5% van de mensen met een normale bloeddruk, bij 19,8% van de mensen met prehypertensie, bij 20,3% van de mensen met eerstegraads hypertensie en bij 24,7% van de mensen met tweedegraads of behandelde hypertensie.

Bron: JAMA

Recente artikelen