Epidemie door ziekenhuisbacterie
Array In Harderwijk heeft de ziekenhuisbacterie clostridium difficile, die de darmflora verstoort, een epidemie veroorzaakt. Drie patiënten zijn overleden. In het plaatselijke Sint Jansdal Ziekenhuis overleden begin deze maand de eerste twee patiënten aan de darmbacterie. Het derde dodelijke slachtoffer viel deze week, zo heeft het ziekenhuis bekend gemaakt. Deze laatste patiënt is een tijdje gevrijwaard gebleven van de bacterie, maar toen de clostridium difficile opnieuw de kop opstak kon de tweede behandeling niet worden afgemaakt. De bewuste patiënt overleed aan een combinatie van de bacterie en een eerder opgelopen ziekte waardoor de patiënt verzwakt en aan de antibiotica was. Er liggen momenteel nog vijf besmette patiënten in het ziekenhuis. Zij worden goed geïsoleerd van de andere patiënten en het ziekenhuis acht het uitgesloten dat de bacterie opnieuw naar andere patiënten zal worden overgedragen. Bij een aantal van de besmette personen is de bacterie volgens het ziekenhuis al niet meer aanwezig, maar zij hebben nog wel last van diarree. Epidemie
Met acht tot negen ziektegevallen per duizend opnames is er in het Sint Jansdal Ziekenhuis sprake van een epidemie. Volgens voorzichtige schattingen worden patiënten normaalgesproken 1 à 2 keer per 10.000 ziekenhuisopnames ziek van deze ziekenhuisbacterie. De clostridium difficile is geen onbekende in Nederland. De bacterie dook eerder al eens op in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en in verpleeghuis Sonnevanck in Harderwijk. Ook in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is een paar jaar geleden nog een uitbraak beschreven. Het is niet bekend waar de bacterie precies vandaan komt en hoeveel mensen er in totaal aan komen te overlijden. Clostridium difficile
De clostridium difficile is een bacterie waarmee mensen vooral in ziekenhuizen kunnen worden besmet. De bacterie slaat vaak toe als de darmflora van een patiënt al enigzins verstoord is door antibiotica, een kleine ingreep of door bepaalde voeding. De clostridium difficile scheidt een gif af dat diarree veroorzaakt. Een besmetting op zich is lang niet altijd dodelijk. Maar in combinatie met een ziekte kan de bacterie wel fataal zijn, omdat het afweersysteem dan verzwakt is en de gifstoffen niet of moeilijk kunnen worden afgebroken. Om die reden lopen ook oudere mensen een verhoogd risico. Aggressievere variant
Uit onderzoek is gebleken dat het in deze gevallen om een aparte, agressievere variant van de clostridium difficile gaat (type 027). Deze dook al eerder op in de Verenigde Staten, Canada en Engeland, en eist tweemaal zoveel slachtoffers als de ‘gewone’ variant. De kans op complicaties als perforaties van de darm en uitdroging zou zelfs driemaal zo hoog zijn. Maar ook voor type 027 geldt dat mensen met een goede afweer weinig te vrezen hebben. Zij kunnen wel last krijgen van diarree, maar een besmetting zal voor hen zelden dodelijk zijn. Het grootste risico lopen dus mensen die antibiotoca slikken, of om een andere reden een verminderd afweersysteem hebben. Diarree waarbij de aanwezigheid van de clostridium difficile is aangetoond, wordt ook wel Clostridium difficile associated diarrhoea (CDAD) genoemd.
Darmbacterie treft ook AMC Amsterdam Onduidelijk of patiënt is overleden door clostridium difficile. In het Academisch Medisch Centrum Amsterdam is twee weken geleden de darmbacterie clostridium difficile aangetroffen. Een van de negen besmette patiënten is overleden, al is het onduidelijk of dit het gevolg is van de besmetting.
Bij het opduiken van de bacterie zijn de negen besmette patiënten geïsoleerd en zijn volgens de woordvoerder alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen getroffen. De patiënten hebben bovendien speciale antibiotica gekregen om het clostridium difficile te bestrijden.
Eén patiënt nog in isolatieruimte
Intussen zijn zeven van de negen patiënten huiswaarts gekeerd. Eén bevindt zich nog in het AMC in een geïsoleerde ruimte. Als de negende patiënt daadwerkelijk is overleden aan de bacterie, dan zou dit het vierde slachtoffer zijn dat de darmbacterie in Nederland heeft gemaakt. Eerder overleden drie mensen in het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk.
‘Alle ziekenhuizen lopen risico’
Het AMC heeft het nieuws zelf naar buiten gebracht. “Alle ziekenhuizen lopen het risico een patiënt te krijgen met de besmettelijke bacterie. Je wacht niet met een behandeling voordat je uitsluitsel hebt”, aldus een woordvoerder. “Je kan de patiënt moeilijk buiten laten staan.”
Hevige diarree
Clostridium difficile is een darmbacterie die hevige diarree veroorzaakt. Sterk verzwakte patiënten, die bepaalde antibiotica krijgen toegediend, hebben de meeste kans door de bacterie geveld te worden. De agressieve bacterie werd tot voor kort niet eerder aangetroffen in Nederland, maar dook eerder wel op in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië.
Bron: Planet & Spits