Is zwaarlijvigheid dan toch niet ongezond?

Array

Zwaarlijvigheid zou het grootste gezondheidsrisico van onze tijd zijn. De Europese Commissie gewaagt van een pandemie in de EU. Recent gezaghebbend onderzoek suggereert dat die waarschuwingen het gevolg kunnen zijn van verkeerde interpretaties van statistieken. Mensen die officieel als zwaarlijvig worden beschouwd, hebben misschien zelfs minder kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen met een gezond gewicht.

Nog maar een jaar geleden beweerde een veel geciteerd onderzoeksartikel dat obesitas in Amerika verantwoordelijk was voor 400.000 bijkomende sterfgevallen per jaar, "bijna evenveel als de tol die het roken eist". Dat cijfer wordt nu drastisch verlaagd in een artikel in het Journal of the American Medical Association. De auteur van het artikel, dokter Katherine Flegal, is onderzoeker bij het prestigieuze Centre for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta. Ze heeft vastgesteld dat "zelfs ernstige obesitas geen statistisch significant mortaliteitsrisico inhoudt".


Er bestaan meer dan honderd onafhankelijke risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals een foute voeding, een slechte conditie, veel stress, armoede en bepaalde genetische variaties. De meeste studies die obesitas aan hartaandoeningen koppelen, plaatsen ze allemaal onder de noemer van obesitas, maar toen dokter Flegal de verschillende factoren van elkaar scheidde, verscheen er een heel ander beeld. Het aantal sterfgevallen dat verband hield met "matige tot ernstige obesitas" varieerde tussen "122.000 meer tot 7.000 minder".

Haar analyse is controversieel en heeft uiteraard een grote foutenmarge, maar ze suggereert wel dat waarschuwingen voor een epidemie voorbarig kunnen zijn. De implicatie is dat je meer kans hebt om ziek te worden als je te zwaar bent, rookt, ongezond eet, geen beweging neemt enzovoort. Maar als je boven je gewicht zit "of zelfs zwaarlijvig bent" en gezond leeft, is het risico minder duidelijk.

Bron: De Morgen/The Independent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen