Medicatie patiënten vlot inzien

Array

Artsen, specialisten van het St Jansdal, apothekers en medewerkers van de huisartsenpost in Harderwijk kunnen vanaf volgende maand in een oogwenk beschikken over de medicatiegegevens van patiënten. Dit wordt mogelijk doordat de regio Harderwijk is aangewezen als koploper bij de invoering van het zogenaamde Elektronisch Medicatie Dossier (EMD). Dit dossier is een project van het Nationaal Instituut in de Zorg (NICTIZ) en wordt in zes regio’s als eerste ingevoerd. Het ziekenhuis St Jansdal, de huisartsenpost in Harderwijk, de huisartsen van de Regionale Huisartsenvereniging en apothekers in de regio nemen deel aan het project. Medicatiegegevens van een patiënt zijn straks snel via de computer raadplegen. De vraag welke huisarts een patiënt uit Putten heeft, is dan in de huisartsenpost geen belemmering meer voor het opzoeken van de gewenste informatie. En ook die apotheker in Ermelo kan de gegevens inzien. Manager facilitair bedrijf Dick van Buren van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk legt uit dat de uitwisseling van gegevens plaats vindt via een soort landelijke schakelcentrale. Het Elektronisch Medicatie Dossier is een van de onderdelen die op termijn het Elektronisch Patiëntendossier gaan vormen. Een ander hoofdstuk van het EPD is bijvoorbeeld het ‘Waarneemdossier’, waarbij huisartsen toegang hebben tot gegevens van elkaars patiënten. Ook hiermee gaat een aantal regio’s alvast van start. Voor de projecten hadden zich 27 regio’s aangemeld. Volgens Van Buren moeten in de loop van volgend jaar deze twee ‘hoofdstukken’ landelijk worden ingevoerd, op weg naar een ‘volledig’ EPD.

De achterliggende gedachte achter het EPD is dat patiënten straks sneller en beter worden geholpen, doordat de behandelende arts inzicht heeft in het medische dossier inclusief de gebruikte geneesmiddelen.

Van Buren benadrukt dat grote aandacht is besteed aan de veiligheid, patiëntengegevens mogen niet op straat komen te liggen. Aan de gebruikers van het elektronisch dossier wordt volgens Van Buren een elektronische identificatieplicht gesteld, die afdoende beveiliging biedt.

Bron: De Stentor

Recente artikelen